Kavlec: Moraju se spustiti tenzije

Od prošlih izbora državna i entitetske vlasti postigle vrlo malo, ocijenila je u intervjuu za Avaz šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kacalec, ohrabrujući građane da da na narednim izborima biraju lidere za koje vjeruju da mogu osigurati prosperi­tetnu i stabilnu budućnost zemlje i njihove djece.

– Jer izbori će biti održani bez obzira na ishod pregovora o reformi u ovoj oblasti – naglasila je.

Upitana kako ocjenjuje trenutnu političku, ali i sigurnosnu situaciju u BiH, kazala je da birači povjeravaju izabranim zvaničnicima odgovornost za rješavanje problema i za rad na pro­speritetu, miru i stabil­nosti.

– Nažalost, od prošlih općih izbora državni i entitetski organi u BiH postigli su vrlo malo, a aktuelna politička kriza je samo doprinijela ovoj stagnaciji. Postoji hitna potreba da se vrati puna funkcionalnost institucija na državnom nivou i da se fokusira na provedbu dugoočekivanih reformi u korist svih građana. Jednostrani pokušaji po­vlačenja iz institucija na državnom nivou, uspostavljenih pregovorima i parlamentarnim dogovo­rom, destabilizirajući su i neprihvatljivi – kaže Kavalec.

Po njenim riječima, političari koji se osla­njaju na zapaljivu retoriku i retoriku podjela da bi dobili glasove izlažu zaje­dnice riziku.

– Veličanje osuđenih ratnih zločina­ca, negacionizam i relativizacija zločina stvaraju atmosferu nesigurnosti za sve građane. Političke i druge javne ličnosti ne mogu sebi dozvoliti da ignoriraju posljedice ne­gativne klime stvorene upotrebom neodgovorne retorike. Od ključne je važnosti da svi izabrani i imenovani zvaničnici u ovoj zemlji odbace ovakvu retoriku, da se ponašaju odgovorno i rade na sprečavanju i ublažavanju tenzija u društvu – izjavila je Kavalec.

Pročitajte...