Kazne za nenošenje zaštitne maske u zatvorenom od 100 do 10 000 KM!

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je novu Naredbu koja  se počela primjenjivati u nedjelju 28.juna. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Kontrolu provođenja ove naredbe vršit će Uprave za inspekcijske poslove, a Kantonalnim štabovima ministarstva zdravstva data je čak i mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera – ako procjene da postoji potreba za tim. U Upravi za inspekcijske poslove TK sve je spremno za pojačane kontrole i inspekcijski nadzor te po provi put izricanje prekršajnih kazni za nepoštivanje novih naredbi. Kazne su kako doznajemo od Amela Mehanovića , direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 100 do 2000 KM za fizička i 0d 2000 do 10 000 KM za pravna lica.

Provedena anketa u Tuzli pokazuje da su građani  uglavnom svjesni ozbiljnosti situacije i nemaju ništa protiv poštivanja nove naredbe.

Nosite maske zbog vašeg zdravlja! Osim toga pojačane kontrole inspektora u Tuzlanskom kantonu počinju odmah. Izvještaji o zatečenom stanju će dva puta mjesečno biti dostavljani Kriznom štabu ministarstva zdravstva TK i Federacije BiH, koji će nakon analize i sagledavanja aktuelne epidemiloške situacije donositi izmjene i dopune naredbi i preporuka.

Pročitajte...