Održana sjednica Skupštine dioničara RMU Banovići

Danas je redovnu sjednicu održala Skupština dioničara Rudnika mrkog uglja “Banovići” d.d. Banovići. Imenovana su radna tijela skupštine, te predsjednik i članovi Odbora za reviziju.
Na osnovu glasova dioničara i opunomoćenika dioničara RMU “Banovići” d.d. Banovići na današnjoj sjednici donijela odluku da u naredne četiti godine Skupštinu društva vodi Jasmina Pašić, dosadašnja opunomoćenica Vlade Federacije BiH.
“Mi ćemo u narednom periodu morati, a nakon što dobijemo izvještaj o poslovanju za 2019.godinu ponovo održati skupštinu dioničara na kojoj će ponovo biti ponuđen izvještaj.Nadamo se da će Odbor za reviziju raditi kao i do sada i da će biti dobra saradnja sa upravom i Nadzornim odborom društva. To je jedini ključ uspjeha rudnika Banovići, kzao je Samir Numanović, sekretar Skupštine dioničara RMU “Banovići” d.d. Banovići
Zbog isteka mandata donesena je i odluka o razrješenju Odbora za reviziju društva i imenovanju novog. Za predsjednika je izabran Denis Turbić, dok su Elvir Salihović i Adisa Balić članovi odbora.. Godišnji izvještaj o poslovanju rudnika za 2019. godinu i radu Nadzornog odbora nisu usvojeni.
“Razlozi su formalne prirode.Nismo imali izvještaj vanjskog revizora, te je Vlada F dala upute svom predstavniku da glasa protiv izvještaja.Ni Odluka o raspodjeli dobiti za 2019. godinu također nije usvojena. Dobit je ostvarena negdje oko 745 000 KM. Prijedlog uprave je bio da se dobit raspodijeli u akumuliranu dobit preduzeća. Međutim, takav prijedlog nije usvojen iz razloga što nije usvojen ni izvještaj o poslovanju”, navodi Samir Numanović, sekretar Skupštine dioničara RMU “Banovići” d.d. Banovići.
Prema posljednjem izvještaju Rudnik Banovići ima 1 350 dioničara. Većinski vlasnik je Vlada Federacije sa 69% odsto kapitala.

Pročitajte...