Kina poslala troje astronauta da nadgledaju izgradnju nove svemirske stanice

Kina je danas poslala troje astronauta u šestomjesečnu misiju nadgledanja izgradnje svemirske stanice, čiji bi konačni moduli trebali biti lansirani u narednim mjesecima.

Svemirska stanica, kada bude završena do kraja godine, predstavljat će značajnu prekretnicu u kineskom svemirskom programu koji traje tri decenije i koji je prvi put odobren 1992. godine, te prvobitno nazvan “Projekat 921”. To će također označiti početak stalnog kineskog boravka u svemiru.

Završetak konstrukcije stanice, koja je velika kao petina Međunarodne svemirske stanice (ISS), izvor je ponosa među kineskim građanima i obilježava 10 godina vladavine predsjednika Xi Jinpinga na čelu Komunističke partije i države.
Raketa Long March-2F koja je korištena i 2003. godine za lansiranje prvog kineskog svemirskog leta s posadom u misiji Shenzhou-5, poletjela je iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine sa svemirskom letjelicom Shenzhou-14 i troje astronauta. Lansiranje je direktno prenošeno u programu državne televizije.

(RTVTK/klix.ba)

Pročitajte...