Klinika za dječije bolesti: Na Covid odjeljenju hospitalizovano dvoje djece

Od posljedica zaraze korona virusom u posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je sedam smrtnih ishoda, među preminulima je i dvadesetdvogodišnja djevojka. Evidentirano je i 98 novozaraženih osoba. Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla liječi se i dvoje djece, a od toga je jedno dojenče od 5 i po mjeseci.

Do sada je na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, od korona virusa liječeno 70-toro djece. Najviše oboljele djece je starosti do godinu, ističe prim. dr. Selma Alajbegović Selimović. Hospitalizovana djeca uglavnom su imala lakše kliničke slike. Do sada nije zabilježen nijedan smrtni ishod i sva djeca su odgovorila dobro na ordiniranu terapiju.

  • Mi smo imali, sporadične slučajeve teže kliničke slike, ali opet kažem, na svu sreću, nijedno dijete nije zahtjevalo mehaničku ventilaciju. Do sada smo imali četiri pacijenta koja su zahtjevala kiseoničku potporu, a ostali su zahtjevali standardu terapiju, koja se daje kod kovid pozitivne djece –
    naglašava Alejbegović Selimović.

Kovid kod djece može imati respiratornu formu, što je najčešće. To dovodi do upale pluća, povremeno se javlja i izljev na plućima, ali kao i kod odraslih, mogu biti zahvaćeni i ostali sistemi.

  • Mogu biti gastrointestilani simptomi, znači da je nalaz na plućima uredan, gdje imamo proliv, povraćanje, bolove u stomaku, nadutost. Imali smo djecu kod kojih su se simptomi manifestovali povišenom temperaturom… Znači, sve zavisnosti od toga koji je sistem zahvaćen spram toga se uključuju i lijekovi. Ide se sa antibioticima, kortikosterodima.

Prvi slučaj kovida kod djece na UKC-u Tuzla registrovan je u martu prošle godine, a dječje COVID odjeljenje je otvoreno 6. decembra prošle godine.

Pročitajte...