Klub Bošnjaka stavio veto na rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a

BANJA LUKA, 27. oktobra (FENA) – Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je danas veto na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je za Fenu da su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer se ovim, kako je naveo, pravno-političkim aktom zadire u nadležnosti države BiH.

Pitanje odbrane je, naglasio je, u nadležnosti državnih, a ne entitetskih institucija.

-Vitalni nacionalni interes Bošnjaka je BiH u EU i NATO savezu – ukazao je Hadžiomerović nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

Podsjetio je da je neprihvatljiv član u usvojenoj rezoluciji, koji govori da se odbacuju svi ranije usvojeni akti u vezi sa vojnim savezima.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a su 18. oktobra, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina”, usvojili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

U ovom dokumentu se navodi da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na Rezoluciju o njoj će se izjasniti Vijeće naroda RS-a. Ukoliko ne bude saglasnosti, zasjedat će i zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine, a konačnu riječ, ukoliko ne bude dogovora, o ovom dokumentu će dati Ustavni sud RS-a.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...