Ramić otvorio put koji povezuje povratnike u mjestima kod Bosanske Gradiške

BOSANSKA GRADIŠKA, 27. oktobra (FENA) – Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u posjeti općini Bosanska Gradiška gdje se sastao s općinskim načelnikom Zoranom Adžićem, a razgovarano je o potrebama povratničkih zajednica i modalitetima saradnje između lokalnih vlasti i ovog ministarstva.

Ramić je posjetio i bošnjačku povratničku zajednicu u Dubravama i tom prilikom otvorio drugu dionicu puta od 1.500 metara, čime je kompletirana saobraćajnica koja povezuje povratničke zajednice Liskovac i Dubrave.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Senad Bratić.

Ministar je izuzetno važnim nazvao povezivanje povratničkih naselja, jer je komunikacijsko jačanje uvijek neophodan uvjet i za ekonomsko, političko i svako drugo jačanje.

Kada je u pitanju ovaj projekt, općinske vlasti izdvojile su sredstva za povratničke zajednice, podsjetio je Ramić, a posebno je značajan udio samih povratnika, čime su pokazali snažnu volju za održiv povratak.

Ukupna vrijednost puta koji je otvoren je oko 130.000 KM, u čemu je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica učestvovalo s 50 posto sredstava, odnosno oko 65.000, dok su ostatak sredstava u iznosu od po 25 posto prikupile lokalne vlasti i povratnici.

– Ranije je završena dionica od 1.200 metara, a sada imamo završen put, koji povezuje povratnička naselja i olakšava komunikaciju prema gradskom području od čega direktnu korist ima oko 900 domaćinstava odnosno oko 1.500 povratnika – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Dubrave Enver Alagić.

Ministar Ramić je posjetio i Dom mjesne zajednice u Dubravama, te Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška, gdje je razgovarano o potrebama povratnika u ovom kraju i mogućim novim projektima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA) L.A.

Pročitajte...