Klub zastupnika SDA u Skupštini TK zahtijeva hitnu sjednicu Skupštine TK

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona zahtijeva hitnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona  zbog pogoršanja epidemiološke situacije, najkasnije do petka. Kao razlog navode svakodnevni porast broja zaraženih, kao i broja hospitaliziranjih pacijenata u UKC – u Tuzla, te pogoršanu epidemiološku situaciju u ostalim dijelovima naše države, koja prijeti da se uskoro prenese i na područje Tuzlanskog kantona, rečeno je na danas održanoj pres konferenciji.

Novinar: Dino Dropić

Članovi Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK istakli su kako od kantonalne Vlade zahtijevaju podršku kao odgovor na pandemiju COVID-19 za sve zdravstvene ustanove na čelu sa UKC-om Tuzla, kao i pomoć u nabavci zaštitne opreme, kiseonika i svih potrebnih lijekova. Od resornog ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo TK zahtijevaju predstavljanje prezentaciju plana  masovonog vakcinisanja stanovništva TK.

“Od ministarstva zdravstva zahtijevamo koordinaciju svih COVID ambulanti TK. Predlažemo rad u dvije smjene, jasno definisan stav u neophodnom osoblju, opremi i prostoru kao i izradi smjernica za put pacijenta oboljelih od covid-19 na cijelom kantonu. Od Vlade TK tražimo pomoć u funkcionisanju COVID ambulanti i pomoć u finansijskom pogledu. Od Vlade TK zahtijevamo da se obezbijede sredstva za besplatnu pdojelu niskomolekularnih heparina svim oboljelim od COVID-19 tamo gdje je indiciran od strane specijaliste”, istakao je Šekib Umihanić Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Ovo je samo naša uzbuna, da razbudimo Vladu, da nemaju vremena da se uhodavaju 100 dana ili ne znam ni ja koliko, Da trebaju početi raditi. Trebaju angažovati sredstva za pomoć zdravstvenim ustanovama, socijala, privreda. Dakle imaju dovoljno sredstava da ih angažuju i da zaustavimo ovo što nas očekuje”, rekao je Fahrudin Skopljak Predsjednik KO SDA TK.

 Brojni zahtjevi rezultat  su pogoršane epidemiološke situacije u TK. Na zahtjev Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, predsjednik Skupštine Slađan Ilić je u petak zakazao kolegij na kojem će se donijeti odluka o tačnom datumu održavanja hitne sjednice Skupštine TK.

Pročitajte...