Formiran pregovarački tim: Uskoro potpisivanje kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje?

Vlada TK formirla je pregovarački tim koji je zadužen da vodi pregovore o potpisivanju kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje. Iz resornog ministarstva se nadaju da će brzo doći do teksta kolektivnog ugovora koji će regulisati prava između zaposlenika i Vlade.

Novinarka: Devleta Brkić

Na jučer održanoj sjednici Vlada TK imenovala je pregovarački tim za vođenje pregovora u vezi sa Kolektivnim ugovorom za korisnike Budžeta Tuzlanskog kantona iz oblasti visokog obrazovanja i prihvatila tekst protokola o vođenju pregovora. Kako je istakao resorni ministar Elvis Baraković ovo je prvi put da se ulazi u proces pregovora i potpisivanja kolektivnog ugovora između Vlade i predstavnika Sindikata visokog obrazovanja. Pregovarački tim u ime Vlade čine resorni ministar, ministar finansija Vedran Lakić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar za kulturu sport i mlade Zlatan Muratović, te ministrica pravosuđa Una Harčin.

– Zbog zaista pozitivne energije i raspoloženosti Vlade i ovog tima i Sindikata, vjerujem da ćemo veoma brzo doći do teksta kolektivnog ugovora čime ćemo regulisati prava između zaposlenika i Vlade. Želim još istaći da je tekst protokola usaglašen i sa predsjednikom Sindikata visokog obrazovanja. Sva stečena prava će biti zadržana, definisat će se dodatna prava, istakao je resorni ministar Elvis Baraković.

Uposlenici visokog obrazovanja na kolektivni ugovor čekaju još od 1976. godine. Aktivnosti na potpisivanju ugovora intenzivirane su u posljednje dvije godine, ističu iz Samostalnog Sindikata visokog obrazovanja i znanosti, dodajući da je ovo veliki korak za visoko obrazovanje budući da će po prvi put uposlenici biti zaštićeni u svom radu.

– Prije svega ugovor će sadržavati osnovne elmente ponašanja naših zaposlenika, odnosno dobit ćemo i smjernice za dalje djelovanje s obzirom da će biti poboljšanja i statusa našeg administrativnog osoblja, a i zaposlenici iz reda nastavnog osoblja će osjetiit neke pogodnosti primjenom ovog kolektivnog ugovora. Ovaj kolektivni ugovor se naslanja dosta na sličan ugovor koji postoji u Kantonu Sarajevo. Mislim da će donijeti dosta toga poboljšanja u statusu naših zaposlenika, kazao nam je predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti BiH Tuzla.

Iz Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti BiH Kantonalni odbor Tuzla očekuju da bi se za par mjeseci trebalo pristupiti potpisivanju kolektivnog ugovora.

(RTVTK)

Pročitajte...