Knjiga “spomenik” odbrani promovirana u Tuzli

U Tuzli je sinoć promovirana knjiga naslova “BREZA 94 – Bužimska Bosanska Bitka”, autora Seada Jusića, ratnog komandanta 505. Viteške brigade. Ova knjiga, kako kaže njen autor, je posvećena ljudima koji su se borili i pobjeđivali. A namijenjena je svim geneacijama koje žele istraživati i znati o događajima u toku rata i odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

novinar Azra Mešić

Knjiga “BREZA 94” je memoarskog tipa, ali je i historiografska jer sadrži svjedočenja o jednom vremenu i dokumente. Tipologijski je oblikovana i kao roman, kaže njen autor Sead Jusić, koji je ovim djelom istakao ulogu važnih ličnosti s kojima se generacije koje rastu i sazrijevaju mogu identifikovati.

– Mi ne smijemo bti narod žrtve koji je samo genocidiran, spaljen, otjeran i tome slično. Mi smo pobjeđivali. A mi smo u postratnom periodu podizali samo spomenike stradanja. Ali imamo i svoje pojede. I ova knjiga je svojevrsni spomenik, kaže autor Sead Jusić.

Breza 94 – Bužimska Bosanska Bitka svjedoči o borbi 505. brigade i komandanta Izeta Nanića. Kao inspirativno štivo može poslužiti istraživačima, ali i širem krugu čitatelja.

– Jer ona svojim sadržajem razjašnjava jednu dilemu. Daje jednu sliku stanja u Cazinskoj Krajini, kako mi zovemo taj kraj, u toku agresije na BiH. Jako puno je detalja koji nisu ni historijskoj nauci poznati iz tog perioda i ovo je dobra prilika da se ti događaji i procesi približe i naučnoj i široj javnosti, pojašnjava prof.dr. Izet Šabotić, promotor knjige u Tuzli.

Autor ove knjige naslijedio je Izeta Nanića,  heroja oslobodilačkog rata nakon njegove pogibije, na mjestu komandanta 505. brigade, a aktuelni je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...