Ko je uhapšeni Nedžad Hasić: Srebreničanin koji 25 godina bježi od nepravde

Prošlo je više od mjesec dana kako je SIPA u Tinji kod Srebrenika, a po nalogu Okružnog suda u Bijeljini, uhapsila Nedžada Hasića, jednog od trojice Srebreničana iz već gotovo zaboravljenog procesa iz postratne BiH, a koje je ovaj Sud prije više od 20. godina osudio za navodno ubistvo četiri civila srpske nacionalnosti. Podsjetimo, Hasić je uhapšen 26. novembra ispred svoje kuće, nakon čega je sproveden u pritvor Okružnog suda u Bijeljini. S članovima njegove porodice razgovarali smo o agoniji koju proživljavaju već godinama.

Novinarka: Devleta Brkić

U ruci fotografija, u oku suza, na licu bezbroj pitanja kada će njen babo izaći iz pritvora. Iako je htjela nije smogla snage da nam priča o životnoj agoniji svoga babe Nedžada Hasića. A ona je počela u julu 1995. godine kada se nakon genocida u Srebrenici ovaj Srebreničanin zajedno sa Behudinom Husićem i Ahmom Harbašom, mjesecima krio po šumama u Podrinju da bi se u okolini Zvornika u maju 1996. godine predali američkoj patroli IFOR-a. Kako nam priča njegova supruga IFOR ih predaje srpskoj policiji, a kasnije se ispostavlja da ih bijeljinsko tužilaštvo tereti za navodna ubistva četiri Srbina iz Milića u mjestu Krušev Do kod Srebrenice 2. maja 1996. godine. Okružni sud u Bijeljini ih je u aprilu 1997. godine osudio na 60 godina zatvora.

– Tri godine je bio u zatvoru u Bijeljini. Iz Bijeljine se vratio za Tuzlu, i tu je bio ne znam tačno koliko mjeseci. Sve je to prošlo u nekom strahu. Poslije toga su ga oslobodili. Radio je ovdje u Tinji, othranio je svoju djecu. Nigdje nije išao. I sad opet nam se dešava ista katastrofa, a naša Vlada ništa nije poduzela. Ja se nadam da će ga uzeti naši ovamo da mu sude, kazala nam je kroz suze supruga Dževa.

Brat Senaid ističe da Nedžad nikada nije htio puno pričati o tome šta se dešavalo u bijeljinskom zatvoru, te je pozvao sve institucije i nivoe vlasti da pomognu u rješavanju agonije njegovog brata.

– Da naša Vlada poduzme nešto, da se preokrene u našu korist i da se čovjek pusti ili na slobodu pa sa slobode da se brani ili da ga prebace ovamo u Tuzlu ili Sarajevo, pa i u Hag. On je sam rekao ja ću ići i u Hag ako treba, nek me prebace tamo i tamo ću da se branim, ističe brat Senaid Hasić.

Pod pritiskom javnosti “srebrenička trojka” 1997. godine razmijenjuje se sa trojicom Srba optuženih za ratne zločine. Njih oslobađa Nikola Poplašen, dok za Hasića, Husića i Harbaša nema amnestiranja, zbog čega iz Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona smatraju da država nije odgovorila svom zadatku. Predsjednik Kordinacije ističe da zbog optužnice za ubistvo Fondaciju za pružanje pomoći optzuženima za ratne zločine ne mogu prilagoditi porodici Hasić.

– Mislim da država BiH i Vlada kantona, i općina iz koje potiče a to je Srebrenik, načelnik Srebrenika, Tuzlanski kanton moraju naći načina kako da na adekvatan način porodica živi i kako da se oni troškovi koji budu iziskivali advokati nadoknade toj porodici. Njih nema ko braniti ukoliko mi, koji smatramo da su nevini, ne stanemo iza njih i ne pomognemo im oko njihove odbrane. On nije mogao, niti može zaraditi neki novac za svoju odbranu, istakao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona.

Na odbrani Nedžada Hasića rade tuzlanski advokati Amir Omerćehajić i Mirna Delalić. Kako nam je kazao Omerćehajić još uvijek čekaju odluku Vrhovnog suda RS po žalbi odbrane o određiovanju pritvora. U žalbi su, ističe, ponovo navedeni dokazi da se Hasić, za vrijeme u kojem se nije javljao Sudu u Bijeljini a koji ga je navodno potraživao, nije ni od koga krio.

– I ono što je bilo začuđujuće lično je predao zahtjev za povraatak u Opštinu Srebrenica 2006. Jasno je da ne postoji nijedan uslov i okolnost koja bi opravdavala taj strah od bjekstva. Nije nam jasno iz kog razloga je Sud odredio pritvor, no naše je da se borimo i da ćemo zajedničkim snagama morati da raščlanimo ovo čitavo ponašanje odnosno odluke Suda, kazao nam je Omerćehajić.

Kompletan spis vezan za “slučaj Hasić” trenutno se nalazi u Banja Luci.

(RTVTK)

Pročitajte...