Iza dežurnih službi u TK neobično mirna Novogodišnja noć

U najluđoj noći u godini, dežurne službe pazile su na sigurnost građana Tuzle i Tuzlanskog kantona. Među njima su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, službenici Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, ali i uposlenici UKC-a Tuzla. Provjerili smo kako je protekla prethodna noć.

Novinarka: Devleta Brkić

Praznična atmosfera u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, ali i raspoloženje građana nije kao prethodnih godina. Na ulicama gradova i općina Tuzlanskog kantona nije bilo uobičajene euforije uslovno rečeno, „najluđe noći u godini“, što je i razumljivo s obzirom na sve nedaće koje je sa sobom donijela godina iza nas. U Tuzli, centru kantona, nije bilo javnog dočeka Nove godine.

Građani TK su ulazak u 2021. godinu proslavili u svojim domovima. Upravo iz tih razloga iza službenika Ministarstva unutrašnjih poslova je jedna neuobičajeno mirna posljednja decembarska noć. Iz Uprave policije MUP-a TK kazali su nam kako je evidentirano osam slučajeva narušavanja javnog reda i mira, zatim je prijavljeno šest izvršenja različitih krivinčnih dijela, dok su vozači na cestama našeg kantona učestvovali u devet saobraćajnih nesreća. Tom prilikom jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede, a 4 lakše, dok se za jednu osobu ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda. Također evidentirana su i tri slučaja nepoštivanja mjera o ograničenom kretanju.

U Novu godinu pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla ušli su na svojim radnim mjestima. Intervencija nije bilo. Prijava o požarima, saobraćajnim nesrećama nije bilo. Ako se ogleda u početku godine, pred tuzlanskim vatrogascima bi mogla biti godina bez težih intervencija.

Iza dežurnih u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla također je jedna uobičajena noć. Prema riječima dr. Anele Pejzić – Tursić, iako je u pitanju Novogodišnja noć, nije bilo poziva koji su zahtjevali hitne intervencije.

Iako smo prethodnih godina navikli da sa prvim satima januara sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla imamo informaciju o prvorođenoj bebi, ove godine to se nije dogodilo. Prva beba, djevojčica rođena je tek jutros u 9 sati i 55 minuta, kazala nam je dr. Aida Babović, pedijatar na pomenutoj klinici.

Na kraju možemo sumirati da smo u 2021. godinu ušli dosta mirnije nego je to uobičajeno, u nadi da će nam donijeti više lijepih nego loših vijesti, i u kojoj će epidemija koronavirusa biti prošlost.

(RTVTK)