Ko su budući ministri u Vladi TK?

Mandatar za sastav Vlade TK, prof. dr. Kadrija Hodžić danas je održao sastanak sa kandidatima za ministre u Vladi TK. Prema dogovorima stranaka SDP je uz premijerske pozicije dobio 4 ministarstva, PDA 4, SBB i Naša stranka po dva ministarstva.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK, Dževad Hadžić, ističe da su tokom stranačkih pregovora o mogućem sastavu Vlade TK mandatar za sastav Vlade, profesor Kadrija Hodžić dao konačnu riječ.

– Unutar Vlade mi smo ispoštovali sve one zakonom predviđene procedure. Premijer je iz SDP-a i 4 ministara će biti iz SDP-a. Ostale stranke participiraju unutar ove većine i imali smo priliku, drugačije od prethodnih sistema da su sve političke stranke davale prijedloge unutar ministaratsva, a da je premijer dao konačnu riječ, odnosno mandatar je dao konačnu riječ kada je u pitanju odabir – predsjednik KO SDP TK.

SDP-u je pripalo ministarstvo finansija TK, na čijem bi čelu trebao biti Vedran Lakić; ministastvo trgovine, turizma i saobraćaja a prijedlog za ministra na ovoj poziciji je Hamza Bešić. Na SDP-ovo mjesto ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK predložen je Vahidin Smajlović, dok je na poziciju ministra obrazovanja i nauke predložen Elvis Baraković. PDA je na poziciju Ministarstva unutrašnjih poslova TK predložio Midhata Dobrnjića; ministar zdravstva trebao bi biti Božo Jurić, kandidat za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK je Esad Džidić dok je kandidat za ministra za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

– Što se tiče ministarstva za boračka pitanja, tu smo imali prijedlog boračkih kantonalnih saveza, koji je prihvaćen od strane premijera i to je taj prijedlog. + 02:30 dobro je da sve stranke budu unutar Vlade i ja izražavam svoje zadovoljstvo da smo konačno potstigli dogovor da participiraju u Vladi sa ministarstvima koja su tražili i koja su dobili – dodaje Hadžić.

SBB-ov kandidat za ministra privrede je Mevludin Hodžić dok je kandidat za ministra za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović. Naša stranka na poziciju ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice predložila je Zvjezdana Karadžina a na poziciju ministarstva pravosuđa i uprave Unu Haračin.

Pročitajte...