Koalicija ‘Pod lupom’ pozdravlja izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Analizirajući radni materijal za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH), Koalicija “Pod lupom” smatra da su predložene izmjene i dopune korak naprijed u unapređivanju izbornog zakonodavstva i da zaslužuju ozbiljno razmatranje i prihvatanje donosioca odluka.

Koalicija “Pod lupom” izražava zadovoljstvo što su se u setu predloženih izmjena našle i preporuke ove Koalicije za unapređenje izbornog zakonodavstva date nakon opsežnog posmatranja izbornog procesa tokom Opštih izbora 2014. i Lokalnih izbora 2016. godine.

Od najznačajnijih predloženih izmjena i dopuna od CIK-a BiH Koalicija izdvaja uvođenje nezavisne funkcije predsjednika biračkih odbora koji će se birati putem javnog oglasa u neizbornoj godini i koje će imenovati i za njihov rad snositi odgovornost opštinske/gradske izborne komisije, uvođenje novčanih sankcija za političke subjekte za čije predložene članove biračkih odbora se utvrdi da su prekršili odredbe Izbornog zakona BiH, sprečavanje zloupotrebe javnih sredstava uvođenjem u Izborni zakon BiH zabranu korištenja javnih sredstava za vlastitu promociju ili promociju političke stranke.

Također, izdvajaju i uvođenje ranog glasanja za birače sa pravom glasa koji na dan izbora iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti glasati na svom biračkom mjestu, sprečavanje zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja uvođenjem odredbe kojom se u slučaju promjene nacionalnog opredjeljenja, u toku trajanja četverogodišnjeg izbornog ciklusa, u obzir uzima nacionalno izjašnjavanje kandidata dato na popisu stanovništva provedenom 2013. godine te stvaranje preduslova za uvođenja novih tehnologija u izborni proces preciziranjem da se glasanje obavlja ručno na glasačkom listiću ili elektronski, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...