Raspisan konkurs za književnu nagradu ‘Musa Ćazim Ćatić’

Upravni odbori Kulturnih udruženja “Musa Ćazim Ćatić” Odžak i München raspisali su natječaj za književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić” za najbolju neobjavljenu pjesmu 2018. godine.

Nagrada je ustanovljena povodom stogodišnjice od izdavanja prve zbirke pjesama pjesnika Muse Ćazima Ćatića, a ima za cilj njegovanje sjećanja na Ćatićev lik i djelo. Priznanje će se dodjeljivati svake godine najboljim domaćim pjesnicima, u svrhu podsticanja i vrednovanja suvremene bosanskohercegovačke poezije.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, kao i oni koji smatraju BiH svojom domovinom, bez obzira da li imaju li državljanstvo.

Jedan autor može sudjelovati samo s jednom neobjavljenom pjesmom.

Lektorirane rukopise, potpisane šifrom treba dostaviti isključivo elektronskim putem (otipkane, u Word-formatu – doc ili docx) na e-mail adresu Udruženja: [email protected] s naznakom “Za književnu nagradu Musa Ćazim Ćatić”.

Radove trebala poslati na spomenutu e-mail adresu najkasnije do 15.  studenoga ove godine.

Na natječaju će biti dodijeljene tri glavne nagrade, i to plakete i novčani iznosi od 500, 300 i 200 maraka.

Pored glavnih nagrada, žiri će odabrati još 47 pjesama, koje će biti simbolično nagrađene objavljivanjem u posebnom elektronskom zborniku u povodu obilježavanja 140. godišnjice od rođenja pjesnika. Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti (12. ožujka – 6. travnja 2018. god.) koja će biti održana u Odžaku, rodnom gradu pjesnika, povodom obilježavanja 140. godišnjice od njegovog rođenja.

TEKST KONKURSA: 2-Novi pjesnički konkurs –

Pročitajte...