Koalicija “Pod lupom” zabilježila 240 kritičnih situacija tokom izbornog procesa

Kako su naveli, od ovog broja riješeno je 88 kritičnih situacija. Ukupno je podneseno 88 prijava građana, te uložene 22 primjedbe od različitih subjekata.

Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju, kažu iz ove nevladine organizacije.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Također, posmatrači su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska stanica. Koalicija ”Pod lupom” apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.
Koalicija je do 14 sati zaprimila je 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače.