U Trnovu obilježeno 25 godina od brutalnog ubistva šestorice Srebreničana koje su počinili ‘Škorpioni’

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice “Škoripioni” prije 25 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice. Najmlađi među njima imao je 16, a najstariji 36 godina. Mjesto njihovog stradanja obišli su članovi porodica i predstavnici više udruženja žrtva genocida kao i predstavnici Organiziacongo odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Azmir, sin Nure Alispahić. Najmlađa je žrtva ubijena na stratištu u Trnovu. Majka dugo nije znala njegovu sudbinu. Godinama mu se nadala, godinama ga čekala. O zloj sudbini svog sina  saznala je putem video snimka na kojem se vidi kako nekolicina pripadnika “Škorpiona” iz kamiona izvode šestoricu vezanih ciivila. Uz pogrdne riječi i uvrede odvode ih u šumu, zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Najstrašniji zločin zauvijek je obilježio Azmirovu majku.

Iz dana u dan sve je teže, priča Nura. 25 godina je prošlo. Rana i bol nisu i nikada neće. Niti se umanjiti niti zarasti. Dodaje kao je Azmira posljednji put vidjela na dan pada Srebrenice.

Kada Hotić, ispred Udruženja “Majke enklave Srebrenice i Žepe” poručila je kako treba podsjećati na ovakve priče. Žrtve ovog stravičnog zločina se ne smiju zaboraviti, dodaje Nura. Iako mjesto njihovog stradanja još uvijek nema spomen obilježja ali dolazak u Trnovo mora biti vječan.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice ubijeni su u julu 1995. godine. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet. Podsjećamo ua zločin u Trnovu, 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić osuđen je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća u Srbiji, nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Više pogledajte u video prilogu.

Pročitajte...