Koding klubovi: Prilika za učenike da usavrše programiranje, 19 nastavnika danas certificirano

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković dodijelio je 19 certifikata nastavnicima osnovnih škola za doprinos pri osnivanju i radu koding-klubova. Riječ je o mreži dobrovoljaca i vaspitača koji vode besplatne klubove za kodiranje računara za djecu kako bi im pomogli da izgrade vještine programiranja.

Alisa Pejić nastavnica je engleskog jezika u O.Š „Mejdan“ Tuzla. Jedna je od 19 s područja TK, kojoj je danas uručen certifikat British councila za osnivanje i rad Koding klubova, a samim tim i za doprinos razvoju digitalizacije i informatizacije obrazovnog procesa. U školi vodi sekciju Mikrobit-klub koju pohađa 15 učenika, od kojih su polovina djevojčice. To je prema riječima nastavnice Pejić,: “Vrlo bitno za pozitivne promjene, jer je ženska populacija manje sklona programiranju”. Dodaje dalje da je: “Projekt Koding-klub jako koristan jer se razvija više vještina. Neke od važnijih su logičko razmišljanje, kreativnost, saradnja odnosno zajednički rad, dijeljenje informacija, razvoj kompjuterskih vještina”. Podršku u ovom projektu nastavnici imaju i od Ministarstva obrazovanja i nauke i Pedagoškog zavoda TK čiji je cilj unaprjeđenje stanja, i dalji razvoj obrazovanja.

“Jedna od ključnih stvari da društvo krene naprijed je kvalitetno obrazovanje što podrazumijeva ulaganja, reformu zastarjelih nastavnih planova i programa, rad na motivaciji i cijenu prosvjetnog radnika u ovom društvu”, ističe Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

British council je kroz projekat Koding-klub ušao u škole TK od novembra prošle godine. Vizija je inspirisati novu generaciju i povećati njihovo zanimanje za informatiku i digitalna  rješenja.

“Sve osnovne škole u TK prošle su kroz ovu obuku, u zavisnosti od broja učenika toliko je nastavnika edukovano, od 3-6, i ti su nastavnici unijeli u svoje škole Koding klubove na velika vrata”, navodi Alis Begić, trener projekta u British Council.

Podjećamo, danas je ukupno 19 nastavnika sa područja Tuzlanskog kantona dobilo certifikate British councila za osnivanje i rad Koding klubova, a samim tim i za doprinos razvoju digitalizacije i informatizacije obrazovnog procesa. Intencija je nastaviti širiti Koding-klubove u školama TK, što će dalje pospiješiti digitalno opismenjavanje.

(Opširnije u videu).

Pročitajte...