Srebrenička poruka: Tražimo svoje najmilije, nikada nećemo odustati od istine

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida odali su počast ubijenim, i podsjetili javnost da “26 godina nakon genocida sve žrtve nisu pronađene i identifikovane“. Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić pozvala je Tužilaštvo BiH da intenzivira rad na predmetima koji se odnose na genocid počinjen u Srebrenici.

“Nemojte spavati, izbacite podobne uposlite sposobne. Mi majke nemamo dva života da jedan trošimo a drugi da čekamo kada ćemo pronaći kosti naših najmilijih. Kolika je god razlika između živoga i mrtvog, veća je razlika između mrtvog i nestalog. Kad majka ne nađe kost svoga djeteta ne može i ne bude imala oblježja , mislim na sve majke u BIH ne može ni kazati da je imala svoga sina. Svako ima pravo kada umre da ima svoje obilježje a oni koji nisu pronađeni neće biti ni zabilježeno da su živjeli” kaže  predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić .

 Članica Udruženja “Žene Srebrenice“ Nura Begović kazala je da je obilježavanje ovog dana tužan i bolan za sve preživjele žrtve genocida. Dodaje da ih je danas dodatno rastužio podatak da Institut za nestale osobe nije prihvatio ni jednu osobu u Savjetodavni odbor Instituta a koje su predložile predstavnice četiri udruženja, koje okupljaju preživjele u genocidu.

“Mi smo predložili da to bude iz porodica u savjetodavnom odboru instituta čiji su članovi nestali koja po njihovu statutu ima pravo da bude član grupe ona osoba koja nije pronašla svoga najmilijeg Mi smo se žalili da nisu htjeli da prihvate gospođu Neru koja bi imala šanasu da kaže ovo u institutu i direktoriju i tužilaštvu” ističe Nura Begović.

 Kada Hotić, članica udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, kaže da su preživjele žrtve genocida, između ostalog, nezadovoljne sporošću pronalaženja nestalih osoba.

“Mi porodice koje čekamo da se pronađu naši, nekome i jedna kost je bitna. Bitno je imati mezar, doći, imati gdje doći, da se završi taj proces i prekine neizvjesnost koja se ne može nikome opisati ko je nije iskusio. Još uvijek je mnogo onih koji traže svoje voljene. Zato sam nezadovoljna ne samo ja nego svi mi. Možda smo mi dosadili ljudima ali taj problem nije završen i neka smo dosadni ali mi nećemo prestati tražiti” ističe Kada Hotić.

 

 Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić ističe  da je današnje okupljanje u Centru, poziv porodica da se konačno razbije zid šutnje. Dodaje da zahtjevaju od institucija  Srbije i entiteta Republika Srpska da  ustupe podatke porodicama  i nadležnim institucijama BiH o nestalim osobama, jer se u Srebrenici  nakon  26 godina  još uvijek traga za 1200 ubijenih u genocidu.

“Stotine majki nisu dočekale da  pokopaju  svoju djecu i ovo naše oblježavanje danas je naš način da još jedanput pozovemo ključne institucije u ovoj zemlji Institut za nestale ali tu je i Tužilaštvo BIH da počnu raditi svoj posao jer ako nas iskustvo uči nečemu onda je to da postoji direktqan veza između intenziteta krivčnog gonenjenja osumnjičenih za ratne zločine u ovoj zemlji i procesa otkrivanja nestali. Ljudi pritisnuti krivičnim istragama imaju mnogo više tendenciju da otkriju gdje se nalaze masovne grobnice nego oni koji nisu predmet krivičnog gonjenja” kaže direktor Suljagić.

 Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za još 7 603 osobe.

Pročitajte...