Koje projekte u lokalnim zajednicama podržava Vlada TK?

Općinski sud u Srebreniku trebao bi početi raditi do kraja ove godine. Ocijenjeno je da je ovo najznačajniji projekat u Srebreniku u 2017. godini. Detalje Protokola, kojim se defrinišu obaveze u vezi sa stvaranjem uslova za početak rada Suda nedavno su dogovorili prvi ljudi Tuzlanskog kantona i općine Srebrenik.
Ovo je samo jedan od primjera dobre saradnje između kantona i lokalnih zajednica, koja za rezultat ima unapređenje uslova života u Tuzlanskom kantonu.

Vlada Tuzlanskog kantona ove će godine uložiti 6 miliona KM u Međunarodni aerodrom na Dubravama. Kako bi investicija bila moguća potrebno je da općina Živinice riješi problem imovinsko-pravnih odnosa. Iako je Zakonima definisana nadležnost kantonalnih i lokalnih vlasti, samo zajedničkim djelovanjem moguć je uspjeh.

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je preuzeti obavezu da, za potrebe finansiranja projekta vodosnabdijevanja u Gradačacu, u narednim godinama svake godine ovoj općini planira i odobri po pola miliona KM. Podsjećamo, cjelokupni projekat vodosnabdijevanja, rekonstrukcije postojeće mreže i postrojenja za tretman otpadnih voda je vrijednosti 18 miliona KM.

U Sapni Vlada kantona, između ostalog ulaže u rekonstrukciju regionalnog puta Sapna – Priboj. Riječ je o dionici veoma važnoj za građane općina Sapna i Teočak, jer je ovo put koji će ih izvesti iz komunikacijske blokade, ali i stvoriti mogućnost za privlačenje investitora. Radovi na sanaciji puta počeli su u septembru prošle godine. Put koji povezuje Sapnu i Priboj dug je oko 5 kilometara. U narednim godinama bit će u potpunosti rekonstruisan i prilagođen potrebama građana, ali i privrednika. U Teočaku i Čeliću od Vlade očekuju pomoć pri završetku sportske dvorane. Doboj Istoku, osim pomoći za sanaciju štete nastalje usljed nedavnih poplava, Vlada je, planirala pomoći i sanaciju, rekonstrukciju i adaptaciju određenih školskih objekata.

U okviru INTEREEG-a Tuzlanski kanton će dobiti oko 1,6 miliona KM. Taj će novac biti uložen u energetsku obnovu škola u Kladnju, Gradačcu, Banovićima, Srebreniku i Sapni. Zajedničkim snagama kantonalnih i gradskih vlasti Tuzle konačno će biti izgrađena i fiskulturna sala u tuzlanskoj osnovnoj školi “Sjenjak”.Vlada  podržava i sajamske aktivnosti, koja jačaju poduzetništvo.

Detaljnije u video prilogu.
Sagovornik:
Bego Gutić, premijer TK

 

Pročitajte...