Članice Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” tradicionalno na Veliki petak počele farbanje jaja

Veliki petak je najžalosniji dan za hrišćane jer je Isus Hrist bio osuđen i raspet na krstu. Tog dana nema liturgije. Veliki petak se još naziva i “petak stradanja”, a podrazumeva najstrožiji post. Na ovaj dan se farbaju uskršnja jaja. Danas su i članice Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” počele farbanje jaja kojima će nakon vaskršnje liturgije radost praznika podijeliti sa svojim najbližima, prijateljima i sugrađanima bez obzira na vjersko opredijeljenje.

Na Veliki petak članice Udruženja Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” iz Tuzle počele su s farbanjem vaskršnjih jaja koja su pripremile po tradicionaloj recepturi. Kao i ranijih godina vrijedne ruke pravoslavnih vjernica su išarale 1.500 vaskršnjih jaja koja će biti podijeljena vjernicima i građanima Tuzle nakon nedjeljne liturgije.

Kolo srpskih sestara “Kosovka djevojka” u Tuzli djeluje više od 100 godina. Prvo udruženje osnovano je 1902. godine u Beogradu, a prvo naredno je osnovano u Tuzli. Tokom svog postojanja uključene su u vjerski i kulturni život Tuzle, bave se humanitarnim radom a farbanje i podjela vaskršnjih jaja su tradicija koje se namjeravaju držati i u budućnosti.