Koliki je značaj fizikalnih terapija u oporavku?

Fizikalna terapija predstavlja metodu liječenja koja se koristi prilikom problema koji ograničavaju kretanje, pokret i otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Njenom primjenom ublažavamo bol, te poboljšavamo funkcionisanje lokomotornog aparata. O značaju fizikalne terapije i primjeni hemeopatije u liječenju pitali smo specijalistu sportske medicine prof.dr. Samira Mačkovića.

Cilj fizikalne terapije je da omogući i olakša obavljanje svakodnevnih aktivnosti, te da poboljša pokretljivost zglobova i vratiti fleksibilnost mišićima kao i snagu, izdržljivost, koordinaciju i ravnotežu. Fizikalna terapija se takođe koristi i u toku postoperativnog oporavka. Rehabilitacija sportaša i liječenje sportskih povreda predstavlja iznimno važan dio fizikalne terapije. Specijalista sportske medicine prof.dr. Samir Mačković ističe da sportska medicina smatra da je sportista nakon povrede izliječen tek kada vrati stanje koje je bilo prije povrede.

– Za nas se tek tada završava proces oporavka, za razliku od drugih metoda gdje se oporavkom smatra momenat kada se uspostavi osnovna snaga. Proces se sastoji iz tri etape u zavisnosti od ranga sposrtiste. Ako je vrhunski sportaš onda se mora do tančina to završiti da bi bili spremni za proces treniranja jer organizam mora biti potpuno spreman, pojasnio je naš sagovornik.

Fizioterapija kao terapijska disciplina može pomoći u rješavanju psihičkih problema. Fizikalne preventivne metode pomažu u podizanju aerobnih i motoričkih sposobnosti čime organizam dobija sigurnost koja je vrlo bitna za funkcionisanje, stava je naš sagovornik. Na taj način direktno utičemo da se prag stresa podigne na viši nivo, što je jako bitno u vremenu u kojem živimo.

– Na Zapadu se to davno procijenilo da ima potrebe da se uspostavi jedan program koji se zove eurofit. Kada kažemo da je zdrav čovjek bez simptoma bolesti, ustvari je zdrav čovjek onaj koji je spreman da u punom kapacitetu ostavari sve funkcionalne, motoričke i inelektualne spososbnosti. Tek tad se smatra da je osoba punog zdravlja odnosno aktivnog zdravlja kojem teži cijela sportska medicina, ističe doktor Mačković.

Fizikalna terapija se može koristiti kao jedino sredstvo liječenja ili u kombinaciji sa drugim metodama. Jedna od njih je i homeopatija. Doktor Mačković naglašava da se od klasičnih metoda razliku po tome što se pacijent posmatra kao kompletna ličnost a ne samo kao simptom ili bolest.

– Ja kao ljekar sportske medicine koristio sam homeopatiju. U kombinaciji sa određenim metoda klasične medicine daje izvanredne rezultate. Segmenti zaostalih bolesti koje se dugo vuku, recimo nešto što se klasičnim metodama liječi više mejseci, homeopatijom može da se liječi za vrlo kratak period. U odnosu na klasične metode zaista je puno brže i efikasnije, poručio je doktor Mačković.

Homeopatija je danas, zbog učinkovitosti, priznata u cijelom svijetu i jedna je od najprimjenjivanijih metoda liječenja. Sve češće se kombinira s metodama klasične medicine, čime se postiže znatno brži oporavak pacijenata.

(RTVTK)

Pročitajte...