Kolona sjećanja Gornja Odbodnica – Vukovar, marš dug 130 km

TUZLA 15. novembra (FENA) – Iz Parka mira u tuzlanskom naselju Gornja Obodnica jutros je krenula Kolona sjećanja Gornja Obodnica – Vukovar, čiji će učesnici pješačenjem odati počast žrtvama u Vukovaru 1991. godine.

Učesnike Kolone sjećanja nije omela kiša da molitvom i paljenjem svijeća poginulim braniteljima na spomen-obilježju “Park mira Gornja Obodnica” započnu marš dug 130 kilometara.

Jedan od učesnika kolone je i Mato Mrkonjić iz Gornje Odbodnice, koji je izjavio da je ovo sedmi put da se organizira ovaj marš.

– Mi iz Obodnice na put Obodnica – grad heroja Vukovar idemo da odamo počast posebnom gradu, za sve civilne i vojne žrtve i sve nestale, kojih je nažalost 1200 – kaže Mrkonjić.

Naglašava da se marš organizira svake godine, kako bi se poslala poruka da se nikad ne zaboravi što se desilo u Vukovaru.

– Ova kolona je u čast našeg susjeda Viktorina Jurića Paše, koji je 17. novembra izašao iz Vukovara i pristupio odbrani svoje druge domovine BiH. Bio je jedan od osnivača jedne od prvih brigada na području Tuzlanskog kantona, 115. brigade Zrinjski, svojim hrabrošću je doprinio odbrani grada Vukovara i izgubio nogu na obroncima Majevice – naglašava Mrkonjić.

Po njegovim riječima, prva žrtva iz naselja Obodnica, koja je izgubila život braneći Hrvatsku je Stjepan Pavić, koji je 1991. mučki ubijen u policijskoj postaji u Dalju.

Učesnici kolone će nakon što stignu u mjesto Petrovci posjetiti spomen-obilježje, odati počast Paviću i zapaliti svijeće.

(RTVTK/FENA) H.D.

Pročitajte...