Komšić: Sa Schmidtom smo razgovarali o političkoj situaciji u BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, tokom Strateškog foruma u Bledu. Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Komšić je istakao da je ragovarao sa visokim predstavnikom vezano za cjelokupnu situaciju u BiH, te da su Džaferović i on iznijeli svoje stavove i mišljenje da se ovo što Dodik radi u BiH, ma koliko to izgledalo ludo, na momente i tragikomično, zapravo nije, jer je riječ o jednom dobro osmišljenom planu i sve ono što on govori zapravo jeste, po mišljenju Komšića, upućeno na obeshrabrivanje Međunarodne zajednice kada je riječ o BiH.

– Države se ne mogu tek tako rasparčavati, kako priča Dodik. U demokratskoj tradiciji evropskog kontinenta u 21. stoljeću nije normalno da neko priča o rasturanju država. Pitanje je kome se Dodik obraća, a mislim da je upravo Međunarodnoj zajednici i to sa željom da Međunarodnu zajednicu demorališe kada je riječ o BiH – rekao je.

Dodao je da Schmidt još uvijek prikuplja informacije, tj. uvid u ono što se dešava.

– Posebno dobra njegova crta je da on zaključke donosi sam na osnovu dobivenih informacija, što je vrlo pozitivno u ovom slučaju. Stav Schmidta je vrlo sličan mom stavu koji sam ja sad iznio – kazao je Komšić.

Dodao je da je vrlo bitno da se svi slažu u jednom, a to je da zapadni Balkan mora biti u sastavu EU.

Kazao je da će BiH ostati zasigurno jedinstvena i cjelovita, bez obzira na EU.

– BiH je bila i prije EU. BiH je bila kada mnoge države EU nisu postojale. Ostat ćemo mi bez obzira na sve. Ali EU je svakako NATO, i ja to gledam vrlo sebično jer je to naša korist, a da li NATO i EU nešto dobivaju time? Dobivaju – kazao je.

Time bi u BiH bila prava demokratija, a ne ova kao sada polovična demokratija, da se smanji kriminal, korupcija, da se poštuju osnovna ljudska prava.

Pročitajte...