Konaković: Podnijet ću ostavku u narednih osam dana

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da će podnijeti ostavku u narednih osam dana, budući da je izglasano nepovjerenje Vladi.

– Bilo je nekoliko poslanika koji su bili na granici da ne glasaju za smjenu Vlade, a time bi, siguran sam, napravili životne probleme, jer se inicijatori moje smjene ne slažu sa mnom oko načina bavljenja politikom – pojasnio je Konaković.

Naglasio je da mu nije bitno kako će biti izabran novi mandatar te da su poslanici odgovorni za buduće stanje.

Smijenjena Vlada KS na čelu s Elmedinom Konakovićem

Nakon elektronskog glasanja, pristupilo se pojedinačnom izjašnjavanju prisutnih zastupnika.

Podsjećamo, u prijedlogu za smjenu navedeno je da premijer Konaković, kojeg je predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za funkciju premijera KS, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.

Prijedlog su podnijeli nakon što je Konaković krajem januara podnio ostavku na sve funkcije u SDA (potpredsjednik KO SDA Sarajevo i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar), a potom i napustio stranku te osnovao novu.

Konakovićevom smjenom odlaze i svi ministri koji će do izbora nove vlade raditi u tehničkom mandatu. Klubovi stranaka u Skupštini KS sada se trebaju usaglasiti o imenu novog premijera koji će imati rok od 30 dana da predloži nove ministre. S obzirom na trenutno stanje u Skupštini KS, teško da će KS imati novu vladu u skorije vrijeme.

Pročitajte...