Tuzlanski kanton može ponuditi mlade snage za pregovore sa EU

Mladi državni službenici iz šest zemalja Zapadnog Balkana, possetili su danas Tuzlanski kanton gdje su sa kantonalnim premijerom te predstavnicima tri ministarstva razgovarali o implementaciji projekata Evropske Unije. Ministar za privredu Osman Puškar upoznao je goste sa potencijalima i kapacitetima kojima ovaj kanton raspolaže.

Perspektive ulaganja u privredu TK su ogromni, smatraju mladi službenici iz nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, koji su danas boravili u Tuzlanskom kantonu. Ovaj kanton, rečeno je, ima administrativne kapacitete na kojima još treba raditi kako bi se maksimalno iskoristili.

  • Ono što smo čuli jeste da, osim što je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji, ima i jako velike potencijale za razvoj energetike i turizma. Tako da mislim da fondove EU kao svojevrsnu pomoć zemljama koje pristupaju EU, treba da iskoristimo na najbolji način, kazala je Jelena leković iz Crne Gore.

BiH može i treba biti dio Europske unije, smatraju ovi mladi ljudi. Jer, sam Tuzlanski kanton ima veliki potencijal sudeći po njegovom aktivnom učešću u obuci jačanja kapaciteta mladih državnih službenika.

  • Kao deo ovog programa, učestvuju dva predstavnika Tuzlanskog kantona, netipično za cijelu BiH, s obzirom da ona ima deset kantona a da dva predstavnika budu baš iz jednog kantona. To sigurno pokazuje da oaj kanton ima veliki administrativni kapacitet i potrebnu snagu da iznesu pregovore sa EU, zaključio je Dušan Dulović iz Srbije.

U Kantonalnom ministarstvu poduzetništva, koje su ovi mladi službenici posjetili, predstavili su potencijal Tuzlanskog kantona i načine njegova iskorištavanja.

  • Nadam se da su zadovoljni sa onim što su čuli. Bili su i kod premijera i u drugim ministarstvima a posebno je zadovoljstvo što je iz TK dvoje takvih ljudi koji će na niovu države i regije donijeti novi zamah ka europskim integracijama, dodao je kantonalni ministar privrede, Osman Puškar.

Inače, ovaj projekat provodi Britiš Konsil, a finansira Europska Unija s ciljem razvoja novih snaga koje će zemlje Zapadnog Balkana povesti ka članstvu u Uniji.