Kongres Internacionalne asocijacije hirurga u Beogradu: Zapaženo predavanje načelnika Klinike za hirurgiju UKC Tuzla

Na Drugom kongresu Internacionalne asocijacije hirurga, gastroenterologa i onkologa u Beogradu koji je održan online, od 26. do 28. marta 2021. godine, BiH predstavljala je Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla. Načelnik Klinike prof.dr. Zijah Rifatbegović u okviru glavne teme kongresa održao je izuzetno zapaženo predavanje na temu “Ubrzani oporavak nakon operacije pankreasa”.

Novinarka: Devleta Brkić

Mnogobrojna renomirana imena iz Koreje, Japana, Francuske, Bugarske, Tajlanda, Srbije, Hrvatske, Italije, Luksemburga, SAD, Turske, Rumunije, Španije i Slovenije na Drugom kongresu Internacionalne asocijacije hirurga, gastroenterologa i onkologa održanog u Beogradu, raspravljala su o najizazovnijim temama iz oblasti hepatobilijarne hirurgije, odnosno hirurgije jetre, žučnih vodova i gušterače. Našu zemlju predstavljala je Klinika za hirurgiju tuzlanskog UKC-a. U okviru glavne teme Kongresa načelnik pomenute Klinike prof. dr. Zijah Rigatbegović održao je zapaženo predavanje.

– Sve zemlje koje predstavljaju lidere u donošenju određenih smjernica u kliničkoj praksi kod liječenja pacijenata sa patologijom iz oblasti žučnih vodova, jetre, gušterače odnosno hepatobilijarne hirurgije bilo je sumiranio na jednom mjestu. Tako da mogu reći da sam ponosan da su naša Klinika za hirurgiju i UKC Tuzla bili reprezentativni na tom skupu kroz naše predavanje koje se očitovalo u oporavku i načinima bržeg oporavka kod pacijenata sa recesijskim zahvatima na pankreasu, kazao nam je načelnik Rifatbegović.

Opredjeljenost Klinike za hirugriju i njihovi ciljevi, naglašava Rifatbegović, su stalna i kontinuirana edukacija mladih ljekara i hirurga, koji radi usavršavanja sudjeluju na značajnim naučnim i stručnim skupovima u regiji, EU i svijetu. To je, dodaje, naročito važno u vrijeme pandemije, zbog čega je nedavno održani kongres u Beogradu bio idealna prilika da se saznaju najnoviji rezultati kod postavljanja određenih kliničkih puteva kako i na koji način u vremenu pandemije dijagnostikovati i liječiti oboljenja jetre, gušterače i žučnih vodova.

– Naravno mi smo sretni da možemo slijediti te utemeljene puteve. Ono što moram priznati da je robot hirurgija, i da je laproskopska hirurgija uz klasičnu hirurgiju koja se još uvijek drži u pojedinim segmentima hepatobilijarne hirurgije, na nekom ravnopravnom nivou, ali sigurno je da dominaciju preuzimaju savremene tehnologije gdje će BiH morati tražiti svoje mjesto u vrlo bliskoj budućnosti, istakao je Rifatbegović.

Tuzlanski UKC, odnosno Klinika za hirurgiju nastojat će zu narednom periodu unaprijediti i standardizirati uslove za rad. Za to su, ističe načelnik Rifatbegović, potrebna veća ulaganja u zdravstveni sistem, posebno u hiruške grane kako bi mogli pružiti adekvatan odgovor kroz savremenu tehnologiju.

– Sigurno je da će Klinika za hirurgiju zajedno sa državom BiH morati tražiti svoj put u savremenoj medicini i tehnologiji jer to u budućnosti neće moći jeno bez drugog, naglasio je naš sagovornik.

Svojim radom i ulaganjem u mlade kadrove Klinika za hirurgiju, ali i kompletan Univerzitetsko klinički centar Tuzla, nastojat će i dalje biti na razini da mogu pružiti bilo koji vid usluge tercijarnog nivoa koji građanima bude neophodan, poručio je načelnik Rifatbegović.

(RTVTK)

Pročitajte...