Vlada TK: Podrška ravnomjernom razvoju lokalnih zajednica

Vlada TK nedavno je utvrdila prijedlog Strategije razvoja kantona za period 2021.-2027. godina. Radi se o multisektorskom strateškom dokumentu kojim se definišu javne politike i integralno usmjerava razvoj kantona i jedinica lokalne samouprave. Kako je istakao premijer Kadrija Hodžić najavljena podrška razvoju lokalnih zajednica podrazumijeva da svi građani TK imaju jednako pravo na javne resurse kojima raspolaže naš kanton.

Novinarka: Devleta Brkić

Strategija razvoja TK za period 2021.-2027. godina je ključni strateško-planski dokument kojim se usmjerava i podstiče razvoj kantona. Jedan od strateških ciljeva jeste razvijen inkluzivni i prosperitetni društveni sektor sa jednakim pravima za sve građane. U tom dijelu Strategija se fokusira na društveni razvoj koji nastoji graditi društvo jednakih mogućnosti, jača društvenu koheziju i solidarnost, te osigurava bolju socijalnu uključenost, brigu i zaštitu svih stanovnika. Premijer TK Kadrija Hodžić istakao je da to podrazumijeva transparentnu raspodjelu javnih, odnosno namjenskih sredstva.

– A to znači po prvi put uvodimo objektivne kriterije u raspodjeli tih sredstava unutar TK. Time doprinosimo ravnomjernom regionalnom razvoju svih djelova kantona i prisustva, odnosno konzumacije javnih resursa svim građanima TK, dodao je premiejr Hodžić.

Opredjeljenost kantonalne Vlade , naglasio je premijer Hodžić, jeste ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica, a to znači da svi građani našeg kantona imaju jednako pravo na javne resurse kojima raspolaže Tuzlanski kanton.

– To znači zapravo da sve opštine odnosno gradovi po objektivnim principima i mjerilima koje smo donijeli i koje smo usvojili na Vladi dobijaju pripadajući dio namjenskih sredstava. To podrazumijeva raspodjelu vodnih doprinosa, ekoloških doprinosa i raspodjelu doprinosa po osnovu Zakona o šumama. Do sad to nije bilo tako, budući da nije bilo kriterija nego su oni bili, neću reći politički, odnosno subjektivni, kazao je premijer Hodžić.

Delegacija Vlade TK već je posjetila nekoliko lokalnih zajednica, s ciljem da se upozna sa potrebama i problemima sa kojima se suočavaju općine/gradovi našeg kantona, ali i da da podršku za njihovo prevazilaženje i napredak. Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić kazao nam je da je podrška Vlade ovoj lokalnoj zajednici jako bitna.

– Mi u lokalnim zajednicama smo u neposrednom kontaktu sa problemom i najviše osjetimo i pozitivne efekte rješavanja određenih problema, ali i nezadovoljstvo ukoliko se neka pitanja ne riješe. Ova neposredna komunikacija i međusobno razumijevanje je neophodno iz razloga što se na taj način mogu izbjeći nepotrebno dugačka čekanja na određene odgovore, odnosno dobijanje određenih akata u smislu prevazilaženja problema, istakao je gradonačelnik Dervišagić.

Delegacija Vlade TK do sada je posjetila općine Sapna, Lukavac i Kladanj, te gradove Gračanicu, Gradačac i Tuzlu.

(RTVTK)

Pročitajte...