Kongres SAD traži od Pentagona izvještaj o ruskom utjecaju na zemlje zapadnog Balkana

Zbog zabrinutosti oko širenja ruskog utjecaja, američki kongres nalaže šefu Pentagona Džejmsu Matisu (James Mattis) da pripremi analizu sigurnosne saradnje svake pojedinačne zemlje zapadnog Balkana sa Rusijom.

Ministar odbrane Džejms Matis, uz saglasnost državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson), treba da dostavi izvještaj relevantnim odborima oba doma Kongresa, uključujući senatske odbore za odbranu i vanjskopolitičke odnose, kao i vanjskopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa, prenosi Glas Amerike.

“U zemlje zapadnog Balkana Kongres ubraja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju”, navodi Glas Amerike.

U zahtjevu američki kongres traži detaljni spisak “ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobiveno od strane svake zemlje zapadnog Balkana od 2012. do danas”.

U Matisov izvještaj takođe bi trebalo da bude uključen opis učešća snaga sigurnosti svake od pomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vježbi sa Rusijom, takođe od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o sigurnosnoj saradnji svake te zemlje sa Rusijom i pregled obavještajne saradnje sa Moskvom.

Cilj je da SAD ima uvid “koliko sigurnosna saradnja između svake od zemalja zapadnog Balkana i Ruske Federacije utjče na sigurnosne interese SAD, Sjevernoatlantski savez (NATO), zemlje zapadnog Balkana i svaku članicu NATO-a koja se graniči sa zemljom zapadnog Balkana”, navodi se u Kongresnom dokumentu.

Zabrinutost zbog ruskog utjecaja

Kongres, takođe, traži uvid u sigurnosnu saradnju svake zemlje zapadnog Balkana sa SAD, uključujući spisak američkog naoružanja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milion dolara koje je dobiveno ili kupljeno od strane svake od tih zemalja od 2012. do danas.

Slično saradnji zapadnog Balkana sa Rusijom, Kongres očekuje podatke o učešću snaga sigurnosti svake navedene zemlje u obuci ili vojnoj vježbi sa Sjedinjenim Državama od 2012. godine nadalje, zatim spisak sporazuma o sigurnosnoj saradnji sa SAD, kao i ocjenu sigurnosti saradnje svake zemlje zapadnog Balkana sa NATO-om.

U zapadnim zemljama, uključujući SAD, raste zabrinutost zbog povećanog ruskog utjecaja na Balkanu i u centralnoj Evropi.

U novembru, utjecajno Atlantsko vijeće založilo se za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu u cilju stabilizacije jugoistočne Evrope zbog, kako smatra, povećanih nastojanja Rusije da vrši politički utjcaj u regionu, navodi Glas Amerike.

U aprilu, nakon posjete zemljama zapadnog Balkana, republikanski senator Džon Mekejn (John McCain) izrazio je žaljenje zbog američkog odsustva, odnosno vakuuma koji Rusija želi da popuni.

Mekejn, inače predsjedavajući senatskog odbora za oružane snage, još je tada pozvao na učestalije posjete američkih visokih zvaničnika regionu.

Početkom avgusta, potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) sastao se sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača Jadranske povelje, čiji je predsjedavajući ove godine Makedonija.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordiniše aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO-u.

Njene članice su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, a 2008. godine priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.

(RTVTK/AVAZ)

Pročitajte...