Poziv na humanost: Porodica Hodžić iz Noćajevića živi u nehumanim uvjetima (FOTO/VIDEO)

„Fudbal je život, sve ostalo su sitnice“, napisao je 13-godišnji učenik OŠ „Stupari“ kod Kladnja Bajro Hodžić na svom Facebook profilu. Dok sanja o fudbalu, dresu Franka Riberija, svog omiljenog igrača, Bajro s ocem Muhamedom živi u trošnoj kućici sagrađenoj prije šest decenija, koja nikako ne može biti dom dostojan čovjeka. Svaki dan strahuju od njenog urušavanja.

 Uplaćena užina

– Imam samo Bajru! Jedino je on moj! Nemam više ništa. Ni zemlju, ni kuću, ni posao – kaže Muhamed Hodžić dok nam pokazuje na blatnjavo igralište poniže kuće u kojoj životare, a na kojem Bajro sa svojim vršnjacima svakodnevno ganja loptu.

Bajru smo zatekli u školskoj klupi. Pedagogica škole dopustila je njegov izlazak kako bi nas doveo do Noćajevića.

– Moja najveća želja je da imam svoju kuću. Trenutno otac i ja spavamo u istoj sobi, a ja bih volio, znate, imati svoju i na zidovima postere Bajerna ili Želje, koji su moji omiljeni klubovi – govori nam ovaj dječak.

Uskoro će u deveti razred, pa u srednju školu. Pitamo ga šta bi volio biti, odgovara kao iz topa: „Najviše volim fudbal.“ Volio bi postati poznati fudbaler.

– Imam uplaćenu užinu u školi od žene koja živi u Holandiji. Nisam gladan, a pošto sam u kući s ocem, on kuha i pazi na mene. Čim jedem i ponovim gradivo, ja sam na igralištu – iskrenim glasom govori Bajro.

Majka mu živi u Zvorniku, ima polubraću, ali, kaže, rijetko ih viđa. Otac Muhamed ističe da s bivšom suprugom ne može ostvariti kontakt kako bi imao pravo na dječiji doplatak.

Radi za nadnicu

– S nama živi i moja majka, koja ima 71 godinu i koja je šećeraš. Gotovo da je nepokretna. Nakon vjetra koji je nosio krovove s kuća, ona je otišla kod moje sestre u Olovo. Uspio sam sanirati posljedice nevremena, ali svaki običan pogled na kuću u kojoj živimo govori više od hiljadu riječi – kaže Muhamed, koji je nezaposlen i koji, kad ima priliku, radi za nadnicu.

Otvoreni žiroračuni  

Samo dva dana nakon inicijative, da se pomogne ovoj porodici, mještani Noćajevića uz pomoć drugih dobrih ljudi su se organizovali i krenuli u izgradnju kuće ovoj porodici!

Posted by Fadil Dedic on Montag, 25. Dezember 2017

Za vrijeme našeg boravka u Noćajevićima već je stigao bager kako bi počeo pripremu terena za gradnju kuće Hodžićima. Komšije su otvorile i žiroračun u banci na koji se mogu uplatiti sredstva za gradnju i opremanje novog objekta.

Tekući račun u NLB banci otvoren je na ime Fadila Dedića iz Noćajevića, a glasi: 1321602004579183, dok je broj deviznog žiroračuna: IBAN BA391321610301344591. Muhamedov broj telefona je 061 426 392.

Posted by Fadil Dedic on Montag, 25. Dezember 2017

Pomoć iz Srebrenika

Nakon što je saznao za tešku sudbinu ovog dječaka, Zaim Bešić, predsjednik Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” iz Srebrenika, s mještaninom Stupara Mehmedalijom Gavranovićem pokrenuo je akciju kako bi se riješio stambeni problem ove siromašne porodice.

– S obzirom na to da se kuća ne može sanirati, odlučili smo da ovoj porodici sagradimo novu. Naš apel za pomoć naišao je na dobar prijem među bh. dijasporom – istakao je Bešić.

(RTVTK/AVAZ/E. Skokić)