Konjanici krenuli iz Sarajeva na 508. Dane Ajvatovice

Konjanici Konjičkog kluba “Hidalgo” krenuli su jutros iz At mejdana u Sarajevu da bi u nedjelju prisustvovali vjerskoj manifestaciji “508. Dani Ajvatovice”, a ni kiša nije pokvarila raspoloženje.

Predsjednik Konjičkog kluba “Hidalgo” Muhamed Potogija kaže da tradicionalno odlaze na Ajvatovicu, a ove godine ide 40 konjanika iz BiH i inozemstva. Imaju i ženski dio ekipe, koje su odjevene u bosanske starinske nošnje.

– Za mene je ovo nezaboravno iskustvo, to treba doživjeti. Napunim akumulatore za narednu godinu – kaže Feni Potogija i ističe gostoprimstvo ljudi koji ih usput dočekuju i ugoste.

Odlazak na najpoznatije dovište u Evropi tradicionalno podržava Općina Stari Grad. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić ispratio je jutros konjanike, a u izjavi novinarima naglašava važost održavanja tradicije i njegovanja sjećanja.

– Općina Stari Grad maksimalno podržava ovu manifestaciju. Nadam se da će i dalje godinama, upravo sa ovog mjesta, naši konjanici odlaziti na Ajvatovicu – kazao je.

Načelnik Hadžibajrić podsjeća da je pet godina i sam jahao, zajedno sa drugim konjanicima. Ističe čast koja mu je bila ukazana, posebno za 500. Ajvatovicu.

– To se mora doživjeti, osjećati duboko u srcu. Ako toga nema, onda je to najobičnije jahanje – naglasio je.

Konjanike je na At mejdanu jutros ispratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice zu BiH Husein ef. Kavazović sa suradnicima te mnogobrojni građani. Konjanici su potom prodefilirali Sarajevom u narodnim nošnjama, sve do Zemaljskog muzeja BiH. Tamo su konji utovareni u odgovarajuća vozila i bit će transportirani do Fojnice. Od Fojnice preko Prokoškog jezera, planine Vranice i sve do Bugojna odnosno Prusca konjanici će jahati do odredišta.

Ovogodišnji ‘Dani Ajvatovice’ bit će završeni u nedjelju, 1. jula kad će kolone vjernika iz BiH i inozemstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi – Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program.

Muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac u znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu. Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.