Koordinaciono tijelo Vlade TK najavljuje moguće popuštanje mjera

Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19, sagledavanjem svih aspekata epidemiološke situacije, zaključilo je da će u narednom periodu sagledati mogućnosti popuštanja dijela propisanih mjera.

Kao prioritet postavljeno je pokretanje “hladnog programa“ sa akcentom na dijagnostičke usluge na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Zbog značajne i istaknute uloge u borbi protiv pandemije neophodno je dati podršku zdravstvenom sektoru.

Navedeno je, da je i dalje prisutno kršenje propisanih mjera.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u proteklih sedam dana imala pojačane aktivnosti i izvršila 275 inspekcijskih nadzora, kontrolisan je veliki broj ugostiteljskih i drugih objekata te izdato samo šest prekršajnih naloga.

Prema izvještaju o aktivnostima službenika policije, 2.684 građana upozoreno je zbog nenošenja maske, a protiv dvije osobe izdati su prekršajni nalozi.

Policija je u proteklih sedam dana kontrolisala 311 tržnih centara u kojima je upozorila 115 osoba koje nisu nosile masku. U vremenu trajanja ograničenja kretanja policijski službenici kontrolisali su 655 osoba, a njih 74 je i sankcionisano.

Prema mišljenju predstavnika UKC-a Tuzla izvjesno je smirivanje epidemiološke situacije sa akcentom da se što više smanji boravak više osoba u zatvorenom prostoru.

Sastanku Koordinacionog tijela prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar MUP-a Midhat Dobrnjić, ministar finansija Vedran Lakić, ministar zdravstva Božo Jurić, direktor Uprave policije Dževad Korman, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović, predsjednik Upravnog odbora UKC Tuzla Zlatan Mehmedović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović i savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović.

Pročitajte...