U TK do sada vakcinisano više od tri hiljade osoba

Na području TK je oko 3915 osoba koje su se vakcinisale protiv korona virusa. Vakcinisani su Pfizerovom i Astra Zenecinom vakcinom. Kako su nam kazali iz Zavoda za javno zdravstvo TK , u planu je i organizacija vaksinisanja  drugom dozom.

Prvim vakcinama koje su stigle u TK vakcinisane su prioritetne grupe u koje spadaju zdravstveni radnici i osoblje, oni koji rade u covid bolnicama i ambulantama, zatim starije osobe koje se nalaze u socijalnim  ustanovama  kao i osoblje koje se brine o njima.

“Na zdravstvene radnike je nešto malo  manje  od 3000, dakle 2980 dok smo za vakcinaciju osoba smještenih u socijalnim institucijama  potrošili 418 doza.Obzirom da u zdravstvenim ustanovama imate i druge zaposlenike potrošeno je negdje oko 500 doza, što ukupno čini 3915 doza koje smo aplicirali do danas, a vakcinaciju smo počeli  negdje oko 26. marta i shodno tome vodili smo računa one količine koje su nam vremenski došle na red a vodeći računa o tome da nam ne istekne rok njihove upotrebljivosti.”-prim.dr. Blaško Topalović, mr.med.sci , specijalista epidemiologije

Na područje našeg kantona došle su Pfizerove i Astra Zenecine vakcine, a prema riječima epidemiologa, Blaške Topalovića, nisu zabilježene ozbiljnije reakcije na vakcinu osim onih uobičajenih poput blagog otoka i crvenila na mjestu aplikacije te u rijetkim slučajevima blago povišene temprature koja prolazi za 24-36 sati. Iz Zavoda za Javno zdravstvo TK kazali su nam da se vode pripreme i za revakcinaciju te da će svaka vakcinisana osoba dobiti drugu dozu.

“Ono što znam, prva na red od drugih doza, dolazi Pfizer kod koje je razmak 21. dan  i to otprilike za one koji su primili 31. marta  datum je 21.4 do tada ćemo dobiti.Što se tiče druge doze AstraZenece, obzirom da je vrijeme za aplikaciju od 4.nedjelje,  sa nekako najboljim periodom od 8-12 nedjelja, one će doći kasnije za neka 2-3 mjeseca i pokušavamo da radimo na nivou Federacije, da svi koji su dobili Astra Zenecu  pokušamo da usaglasimo da to bude unutar jedne sedmice, svi ujednačeno da prime”- prim.dr. Blaško Topalović, mr.med.sci , specijalista epidemiologije

U protekla 24 sata na području TK evidentirano je 45 novozaraženih osoba. Na bolničkom liječenju je 215 osoba, osam osoba je na mehaničkoj ventilaciji, dok je na kućnom liječenju 1626 osoba.Epidemiološka slika na području TK je ovih dana stabilnija u odnosu na prethodne sedmice.Međutim i dalje je prisutan veliki broj smrtnih slučajeva, pa je tako i danas prema posljednjim podacima 11 osoba izgubilo bitku od koronavirusa.