Korona virus: U Tuzlanskom kantonu u kućnoj izolaciji 95 osoba

Na području Tuzlanskog kantona u kućnoj izolaciji nalazi se 95 osoba koje su boravile u regijama gdje je oboljenje aktivno, svi bez simptoma korona virusa. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK  moli građane da budu svjesni težine i složenosti epidemiološke situacije kada je u pitanju novonastalo oboljenje, te da u potpunosti poštuju mjere i preporuke kriznih štabova.

Na području Tuzlanskoga kantona do sada su rađena četiri testiranja na korona virus. Svi rezultati su bili negativni. Osobe koje se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji tu borave od prošloga mjeseca i veliki broj njih boravio je u Italiji. Ovakav tretmana je samo preventivna mjera, ističe ministrica zdravstva TK – Dajana Čolić.

“Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona mi jutros u kućnoj izolaciji imamo 95 osoba. Radi se o ljudima koji su u ovome periodu odmah polsije 14 ili 17 februrara došli iz Italije i njima polako taj period inkubacije prolazi”, dodaje ministrica Čolić.

Ministirca Čolić kaže da i pored dva potvrđena slučaja zaaraze korona virusom,  nema razloga za paniku. Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva je poduzeo  sve mjere kako bi i u slučaju pojave ovoga virusa mogao pružiti adekvatnu pomoć.

“Otišli smo i korak dalje. Pripremili smo prostor dječijeg hospisa na području Klinike u Slavinovićima za izolaciju osoba koje bi eventualne bili u kontaktu sa onima kojima je potvrđen ovaj virus. Radimo ono što možemo i sa čime raspolažemo”, navela je Čolić. 

Podsjećamo, Krizni štab za korona virus TK Izdao je određene mjere, odredbe i naredbe koje se ponajviše odnose na javljanje osoba koje su putovale, odnosno doputovale iz zemalja u kojima se ovaj virus već pojavio. Neophodno je da se građani pridržavaju ovih uputa kako bi epidemiloška situacija u kantonu ostala i dalje pozitivna, isitču iz resornog ministarstva.