BiH: Prvi slučaj korona virusa potvrđen u Banja Luci, testirani učenici i nastavnici nisu zaraženi

U Bosni i Hercegovini zabilježeni su prvi slučajevi zaraze korona virusom, u Republici Srpskoj. Zaraženi su otac i dijete. Prvi oboljeli od koronavirusa u BiH je srednjovječni muškarac koji je bio na radu u Italiji, nastanjen u Banja Luci. Oba pacijenta imaju blage simptome i za sada se osjećaju dobro, a škola koju pohađa dijete je privremeno zatvorena. Iako se očekuje još pozitivnih slučajeva na korona virus u BiH, ljekari poručuju da nema mjesta panici i apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih mjera.

Muškarac iz Banja Luke i njegovo dijete prvi su slučajevi zaraze korana virusom u Bosni i Hercegovini. Riječ je o čovjeku srednjovječne dobi koji je kao radnik boravio u Italiji i koji se prije mjesec dana vratio u taj grad, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a – Alen Šeranić. Dodao je da su ostvareni kontakti s porodicom oboljeloga i da je potvrđena zaraza ovim virusom kod djeteta. Ministar je naveo kako se zaraženi sam javio zdravstvenim službama, nema tegoba i osjeća se dobro. Pacijenti su izolovni u UKC-u Banja Luka.

Trenutno UKC raspolože sa stručnim osobljem i potrebnom opremom koja se koristi kada je ovaj slučaj u pitnaju. Ono što je važno reći da je ovo prvi slučaj i nije bilo nešto neočekivano. Ovo je nešto smo očekviali i bilo je vrlo teško iskontrolisati to, s obzirom na to da je Italija naš najveći spoljono-trgovninski partner”, istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Dijete zaraženo korona virusom učenik je banjalučke osnovne škole „Branko Ćopić“. Škola je zatvorena danas i neće raditi sve do pondjeljka do kada će biti izvršena dezinfekcija prostorija. Kada se sagleda cjelokupna situacija – mjesta panici nema – što potvrđuje i statistika o procentima izliječenja ovoga virusa, istakao je resorni ministar u RS-u.

“Ono što mislim da je važno i treba napomenuti 80 % oboljelih je prema svim nalazima sa blagim simpotma, a 92 % oboljelih se izliječe. Dakle, visoka je stopa izliječenja”, dodao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Na području Federacije BiH do sada nije registriran niti jedan slučaj bolesti izazvan novim korona virusom ali je zbog predostrožnosti trenutno na području ovog entiteta 259 osoba pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom, priopćeno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.