Koronavirus u TK: 17 novih slučajeva zaraze, najviše u Tuzli

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u posljednja 24 sata urađeno je 174 testiranja uzoraka na COVID – 19, od čega je 17 označeno kao pozitivno, potvrđeno je iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK. Broj pozitivno aktivnih osoba trenutno iznosi 258. U Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirana su 543 uzorka od kojih su 33 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

Novinar: Devleta Brkić

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je složena. U Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla u posljednja 24 sata testirana su 174 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 17 osoba. Najviše pozitivnih osoba je iz Tuzle 8, zatim Srebrenik 4, Kalesija dvije, te Banovići, Lukavac i Teočak po jedna osoba.

– Trenutno imamo 258 osoba, od čega je 27 na bolničkom liječenju, pri čemu su tri osobe na mehaničkoj ventilaciji. Ovo nisu brojevi koji treba da unose paniku među stanovništvom, ali u svakom slučaju treba da nas podsjete da smo obavezni da budemo oprezni. Naime, postoji ova lokalna transmisija, virus se širi među stanovnicima TK i u svakom slučaju izuzetno je važno da sve osobe koje su u kućnoj izolaciji, koje su pod epidemiološkim nadzorom zaista budu odgovorne i ostanu u kući u tom periodu da bi smanjili prenošenje virusa, kazala nam je Maida Mulić, članica Kriznog štaba TK.

U kućnoj izolaciji nalazi se 231 aktivno pozitivna osoba. Radi se o osobama koje imaju lakšu kliničku sliku.

– Upravo ta kućna izolacija ima za cilj da smanji prenos virusa. S druge strane osobe koje su uključene u proces testiranja, znamo da taj proces traje 1-3 dana do dobijanja rezultata, u svakom slučaju u tom periodu treba da budu u kućnoj izlaciji, i da kod kuće čekaju rezultate testova, dodala je Mulić.

Virus je još tu, ističe naša sagovornica, te dodaje da se još nalazimo u prvom valu epidemije.

– Sa popuštanjem mjera evidentno je da je došlo do širenja virusa. U kontekstu toga ja samo mogu podcrtati da mjere koje su izrečene su mjere koje imaju za cilj da zaštite rizične skupine. To su stare osobe, imunokompromitovane osobe, osobe oboljele od hroničnih bolesti i malignih oboljenja, tako da nošenje maski štiti nas kao pojednice, ali u slučaju razvijanja određenih simptoma štiti u smislu prenosa bolesti, naglasila je Mulić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 539 osoba. Od pojave prvog slučaja 27. marta do danas u TK otkriveno je 358 slučajeva infekcije koronavirusom.

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirana su 543 uzorka od kojih su 33 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

(RTVTK)

Pročitajte...