Koronavirus u TK: 23 nova slučaja, tri osobe preminule

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu testirane su 194 osobe, od kojih je 23 pozitivno na koronavirus. Na UKC Tuzla 21 i na Plavoj poliklinici 2 osobe. Najviše zaraženih je u Tuzli. U našem kantonu zabilježena su i tri smrtna ishoda. Od početka pandemije do danas od komplikacija izazvanih ovim virusom umrlo je 111 osoba. U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1 013 uzorak, od kojih je 232 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novinarka: Devleta Brkić

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata borbu sa Covid-om 19 izgubila su tri muškarca srednje životne dobi iz Kalesije, Srebrenika i Kladnja, potvrđeno je iz kriznog štaba ministarstva za zdravstvo TK. Kako su istakli iz Kriznog štaba nema podataka o pratećim bolestima. Prema posljednjim podacima testirana su 194 uzoraka, od kojih je 23 pozitivno na koronavirus. U Tuzli je zaraženo 9, u Lukavcu 4, Doboj Istoku i Kladnju po 2, te Gračanici, Gradačcu, Sapni, Teočaku, Kalesiji i Živinicama po jedna osoba.

Na području TK trenutno je aktivno pozitivnih 525 osoba, od kojih su 462 u kućnoj izolaciji. Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla hospitalizirano je 63 pacijenata, dok je 7 na mehaničkoj ventilaciji. Pod zdravstvenim nadzorom je 797 osobe, dok je 2.075 oporavljenih.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1 013 uzorak, od kojih je 232 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima, osim Bosansko-podrinjskom i Posavskom. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 7 160 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3 262 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

Federalni krizni štab donio je novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati od danas. Produžene su prethodne naredbe za narednih 14 dana, a naredba je proširena odredbama za obrazovne ustanove. Kantonalni krizni štabovi obavezani su “da u saradnji sa kantonalnim ministarstvom nadležnim za saobraćaj razmotre mogućnost organiziranog javnog prijevoza u kojem će se prevoziti samo učenici osnovnih škola. U cilju sprječavanja širenja COVID-19, “svaka obrazovna ustanova na području kantona” u skladu s naredbom, “mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana”.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ažurirao je preporuke a novost je omogućeno isprobavanje odjeće u kabinama prodavnica.

(RTVTK)

Pročitajte...