UKC Tuzla: Testova i opreme ima za nekoliko sedmica, raspisani tenderi za njihovu nabavku

Univerzitetsko klinički centar Tuzla prema riječima direktora za medicinske poslove Šekiba Umihanića trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom medicinske zaštitne opreme i testova za otprilike nekoliko sedmica. Klinički centar ima dovoljne resurse i u ljudskim potencijalima.

Epidemiološka situacija u namnogoljudnijem kantonu u FBiH i dalje je složena. Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla trenutno su hospitalizirana 63 pacijenata, dok je aktivno pozitivno u našem kantonu 525 osoba. Ovaj Klinički centar trenutno ima dovoljno resursa kako u raspoloživom kadru, tako i u opremi, tvrdi pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

– Testova imamo dovoljno za otprilike nekoliko sedmica, također i zaštitne opreme. Uskoro su i tenderi koji su raspisani za nabavku testova i zaštitne opreme, te očekujemo i popunu svega toga. Očekujemo i podjelu sa nivoa države, odnosno FBIH od ranije donirane medicinske zaštitne opreme i testova, kazao nam je Umihanić.

Klinika za zarazne bolesti UKC-a Tuzla već je u potpunosti pretvorena u COVID bolnicu, a u slučaju povećanog priliva oboljelih koji zahtjevaju hospitalizaciju Klinika za plućne bolesti u Slavinovićima već je spremna. Umihanić ističe da i medicinskog kadra za sada ima dovoljno.

U svim domovima zdravlja na području našeg kantona neophodno je da profunkcionišu Covid ambulante.

Stanovništvu se i dalje preporučuje da budu odgovorni prema sebi i drugima, da poštuje higijensko-epidemiološke mjere. To podrazumijeva nošenje zaštitnih maski, držanje fizičke distance i izbjegavanje masovnih okupljanja.

Opširnije u video prilogu.

(RTVTK)

Pročitajte...