Koronavirus u TK: Najviše novih pozitivnih u Tuzli, preminula četiri zaražena pacijenta

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu testirane su 203 osobe, od kojih je 41 pozitivna na koronavirus. U našem kantonu zabilježena su i četiri smrtna ishoda, čime se broj umrlih od početka epidemije do danas popeo na 103. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.050 uzoraka, od kojih je 58 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Osim Tuzlanskog, novi slučajevi registrirani su u Sarajevskom, Unsko-sanskom, Zapadno-hercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, te Srednjobosanskom kantonu.

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu od posljedica COVID-19 preminule su četiri osobe, potvrđeno je iz Kriznog štaba ministartsva zdravstva TK. Riječ je o dvije žene starije životne dobi iz Gračanice i dva muškarca, jedan iz Gradačca, drugi iz Banovića, oba srednje životne dobi. Svi preminuli su bili sa komorbiditetima. Testirane su 203 osobe, od kojih je 41 pozitivno na koronavirus. Najviše novozaraženih je u Tuzli (15), zatim slijede Lukavac (7), Gradačac (5), Živinice (4), Kladanj (3), Srebrenik i Sapna (2), te Teočak, Gračanica i Kalesija po jedna novozaražena osoba.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno zaraženo 657 osoba, dok je 1805 oporavljenih. Od pojave prvog slučaja do danas zabilježeno je ukupno 2566 pozitivnih osoba na koronavirus.

Na UKC Tuzla hospitalizirano je 75 osoba, dok je pet na mehaničkoj ventilaciji. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 582, a pod zdravstvenim nadzorom je 868 osoba.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.050 uzoraka, od kojih je 58 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Osim u Tuzlanskom novi slučajevi registrirani su u Sarajevskom, Unsko-sanskom, Zapadno-hercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, te Srednjobosanskom kantonu. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet smrtnih ishoda. Preminula su tri muškarca iz Banovića, Gradačca i Tešnja, te dvije žene iz Gračanice i Tešnja.

Nadležni građane i dalje pozivaju na oprez i na poštivanje propisanih mjera i naredbi. Tu se prije svega misli na nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku kao i na držanje obavezne fizičke distance.

(RTVTK)

Pročitajte...