Koronavirus u TK: Preminuo jedan pacijent, najviše novozaraženih u Tuzli

U protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom u TK preminuo je osamdesetogodišnji muškarac iz Srebrenika. Prema posljednjim podacima obrađeni su rezultati za 332 testirane osobe od kojih je 37 pozitivno na SARS COV-2, potvrdili su iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK. Novi slučajevi registrirani su u 8 od 13 općina/gradova u Tuzlanskom kantonu. Najviše novozarašenih je iz Tuzle 23, zatim slijedi Lukavac sa 4, Gračanica 3, Gradačac i Kalesija po 2, te Doboj Istok, Teočak i Živinice sa po jednom novozaraženom osobom.

Na području najmogoljudnijeg kantona trenutno je aktivno zaražena 531 osoba, dok je 11.601 oporavljenih.
Trenutno su hospitalizirana 54 pacijenata, od kojih je 9 na mehaničkoj ventilaciji. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 477, a pod zdravstvenim nadzorom je 790 osoba. Od komplikacija izazvanih koronavirusom do sada je u Tuzlanskom kantonu preminulo 600 osoba.

I dok mi čekamo na prvu isporuku vakcina, Izrael je prva država koja je objavila podatke o rezultatima imunizacije. Naime, 90 posto ljudi starijih od 60 godina primilo je prvu dozu Pfizerove vakcine. Podaci koje je prikupilo izraelsko Ministarstvo zdravlja pokazuju da je u toj dobnoj skupini zabilježen pad potvrđenih infekcija koronavirusom za 41 posto, a hospitalizacija za 31 posto od sredine januara do početka februara. U poređenju s tim, kod mlađih osoba, od kojih je tek nešto više od 30 posto vakcinisano, slučajevi su opali za samo 12 posto, a hospitalizacije za pet posto u isto vrijeme. Podaci se temelje na analizi oko 250 hiljada infekcija koronavirusom u toj zemlji.

Američki naučni službenici sugeriraju da će biti potrebno vakcinisati 70 do 85 posto svjetske populacije da bi se život vratio u normalu. Budući da se vakcinacija odvija brže u bogatijim zapadnim zemljama nego što je to slučaj u ostatku svijeta, podaci kojima Bloomberg raspolaže govore da će svijetu trebati čitavih sedam godina trenutnim tempom da dostigne ovaj cilj.

(RTVTK)

Pročitajte...