Koronavirus u TK: U bolnici 168 osoba, 14 na respiratoru

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata evidentirano je 127 novozaraženih osoba, a testirano je 415 uzoraka, potvrđeno je danas iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Najviše novozaraženih je u Tuzli 48. Trenutno je hospitalizovano 168 covid pozitivnih osoba, doj je 14 na respiratoru. U protekla tri dana od posljedica zaraze koronavirusom u TK umrle su 23 osobe.

Novinarka: Devleta Brkić

U periodu od 14. do 17. novembra bitku sa covidom 19 na području Tuzlanskog kantona izgubilo je 19 muškaraca iz Banovića, Doboj Istoka, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Kladnja, Srebrenika, Tuzle i Živinica, te 4 žene iz Kalesije, Lukavca i Srebrenika, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Od početka epidemije preminulo je 268 osoba.

– Kada je u pitanju povećan broj smrtnih slučajeva generalno je pitanje da li se radi o težim kliničkim slikama, svakako da jesu čim završavaju letalno, ali je pitanje zbog čega dolazi do njih? Nažalost i svjetska istraživanja generalno pokazuju da je veoma veliki broj osoba koje ne znaju da posjeduju neke od komorbiditeta, a znamo da komorbiditeti jako pogoduju razvoju teže kliničke slike. Svakako to treba biti predmet jedne duboke analize, ali pretpostavka je da je upravo u tome problem. Na području TK s obzirom i na zagađenost zraka, na veliki broj hroničnih pacijenata, žive osobe koje imaju sva ta oboljenja i onda im covid ubrzano djeluje i izaziva težu kliničku sliku, kazala nam je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Obzirom da su u Bosni i Hercegovini u nedjelju održani lokalni izbori, Ministarstvo zdravstva TK očekuje izvještaj Zavoda za javno zdravstvo TK o tome koliko su se tokom izbornog dana poštivale mjere koje je propisala Centralna izborna komisija. O tome da li će doći do povećanog broja zaraženih još uvijek je rano govoriti.

– Ja mogu jedino suditi po biračkom mjestu gdje sam ja glasala. Zaista su se poštovale sve mjere. Građane moram pohvaliti da su se zaista, oni koji su izašli na izbore, pridržavali svega onoga što je naređeno, od nošenja maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, održavanja distance. Međutim, tih 14 dana trebamo sačekati da prođu, pa da možemo dati neke tačne informacije, pored ovog izvještaja ZZJZ, dodala je ministrica Čolić.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena jsu 2 573 uzorka, od kojih je 845 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u posljednja 24 sata prijavljena su 53 nova smrtna ishoda.

(RTVTK)

Pročitajte...