TK: Izborni rezultati i očekivanja DF-a, SBB-a i Naše stranke

Iako se još uvijek zbrajaju rezultati u nedjelju održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, prema do sada prebrojanim glasovima već je moguće naslutiti sastave gradskih, odnodno općinskih vijeća u Tuzlanskom kantonu. O tome koliko su zadovoljni rezultatima do sad prebrojanih glasova raspitali smo se u Demokratskoj fronti, Savezu za bolju budućnost i Našoj stranci.

Novinarka: Devleta Brkić

Demokratska fronta na području Tuzlanskog kantona osvojila je više mandata nego na loklanim izborima održanim 2016. godine, potvrdio nam je Mahir Mešalić, član predsjedništva DF BiH i predsjednik GO DF Tuzla, dodajući da su zadovoljni rezultatim ostvarenim na ovogodišnjim izborima.

– U nekim opštinama, odnosno gradovima TK po prvi put ulazimo u gradska odnosno općinska vijeća. Tako da, zadovoljni smo rezultatima, to je u skladu naših prognoza i očekivanog rezultata na lokalnim izborima, istakao je Mešalić.

U Savezu za bolju budućnost Tuzla očekivali su bolji rezultat, no ističu da su ipak zadovoljni obzirom da je u GV Tuzla prema do sada poznatim rezultatima ušlo čak 11 stranaka. Osim Tuzle, SBB će imati svoje predstavnike u još nekoliko vijeća.

– Kada smo vidjeli da je 11 stranaka ušlo u GV Tuzla, onda smo zadovoljni rezultatom s obzirom da se razvodnila ova politička scena i puno je stranaka ušlo u GV, kazao nam je Nedžad Hamzić, predsjednik GO SBB Tuzla.

U Našoj stranci su također zadovoljni ostvarenim izbornim rezultatom na području kantona. Ono na što su posebno ponosni jeste činjenica da će po prvi put participirati u GV Tuzla, gdje trenutno imaju dva vijećnika.

– Mislim da je ona naša dobra politika direktnog kontakta sa građanima, kampanja od vrata do vrata i sve ono pozitivno što smo predtavili, naša ideja i način da detektujemo probleme i dajemo rješenja bez nekog posebnog napadanja drugih stranaka, mislim da je urodila plodom i da su građani prepoznali da smo mi jedno osvježenje za koje treba glasati, istakao je Zvjezdan Karadžin, predsjednik KO Naše stranke.

O eventualnim koalicijama, naši sagovornicu ističu, da je još uvijek rano govoriti. Odluka o tome da li biti dio pozicije, ili opozicija, zavisit će od ponuđenih programa i dogovora.

– Tu će organi stranke, pojedinih gradskih i općinskih odbora donijeti najbolje i najadekvatnije odluke. Mi kao stranka nemamo tih instrukcija, nego će ljudi na jednoj demokratskojn osnovi odlučiti šta je najbolje za njihove sredine, naglasio je Mahir Mešalić iz DF-a.

– Ako budemo imali dobar dogovr sa pobjednicima ili bilo kojom drugom političkom opcijom, vjerovatno ćemo biti dio pozicije. Mi smo osam godina bili opozicija u GV Tuzla, puno smo imali inicijativa i pitanja. Međutim iz opozicije nismo mogli ništa rješiti. Sve to što smo radili iz opozicije želimo da implementiramo na terenu, a to se može raditi samo iz redova pozicije, kazao je Nedžad Hamzić iz SBB-a.

– Trebamo još razmotriti opciju s kim i šta bi mogli, i na osnovu toga kako se formulišu programski ciljevi zajednički, onda bi na osnovu toga odlučili da li bi ušli u većinu. Ako se ne formuliraju programski ciljevi koji su zajednički i koji ćemo slijediti u svakom slučaju mi bi onda bili kontruktivna opozicija, istakao je Zvjezdan Karadžin iz Naše stranke.

Nakon što budu poznati konačni rezultati znat će se i sastav gradskih, odnosno općinskih vijeća na području našeg kantona. Građani, pak, od svih očekuju da opravdaju njihovo povjerenje i da se svojim radom kroz vijeća bore za bolji život u njihovim lokalnim zajednicama.

(RTVTK)

Pročitajte...