Koronavirus u TK: Umro muškarac starije životne dobi, još 21 novozaražena osoba!

 

Svjetska zdravstvena organizacija  priznala je kako postoje novi dokazi da se koronavirus može širiti i preko zraka. Prijenos iz zraka ne može se isključiti u skučenim, zatvorenim ili slabo prozračnim prostorima, rečeno je. Ako se potvrde, dokazi mogu uticati i na smjernice za zatvoreni prostor. A one kod nas nalažu obaveznu upotrebu zaštitne opreme prvenstveno maski i održavanje fizičke distance. Epidemiolozi se slažu da je upravo privremeno popuštanje mjera i opuštanje građana doprinjelo pogoršanju epidemiloške slike u BIH. Ni danas se nažalost ne možemo pohvaliti statistikom; u Tuzlanskom kantonu je broj zaraženih porastao za 21 , jedna osoba je umrla – radi se o muškacu starije životne dobi iz Tuzle. Ukupan broj trenutno zaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu sada je 507, na mehaničkoj ventilaciji je jedna osoba, a ukupno hospitaliziranih je  47. Od novozaraženih  slučajeva petero je iz Banovića, po četiri iz Lukavca , Sapne i Tuzle, tri iz Živinica i jedan novozaraženi iz Gračanice.  Posmatrano na nivou Federacije Covid 19 prilike imaju lošu statistiku, uz Tuzlanski novozaraženih ima i u Zeničko-dobojskom ,  Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo. Dnevni bilans novozaraženih je 123 osobe.

Mnogo je onih koji se pitaju: zašto se broj zaraženih odjednom povećava i gdje su nestale pretpostavke da će ljeto pobjediti virus? Stručnjaci se slažu da je do većeg prenosa došlo zbog popuštanja restriktivnih  mjera a ne povećane infektivnosti virusa iako takvih teorija, koje uglavnom nisu potkrijepljene dokazima, uvijek ima.Šef Zavoda za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a prof. dr. med. sci. Nijaz Tihić  kazao je u izjavi za RTVTK da je transmisija povećana uglavnom zbog popuštanja mjera, zbog povećanog broja kontakata i druženja te dodao da moramo naučiti živjeti s koronavirusom koji neće tako brzo proći.

U Republici Srpskoj u zadnja 24 sata registrovan je 121 slučaj novozaraženih. Danas je rečeno da u manjem bh.entitetu neće biti uvedene nove mjere ali da će povećati kazne za one koji se ne pridržavaju mjera koje su na snazi. Najava novih mjera nema ni u FBIH osim što su danas iz Gradske službe za inspekcije poslove Tuzla najavili da od ponedjeljka 13.jula sa radom ponovo počinju obdaništa.

Pročitajte...