Koronavirus “ušao” u tuzlanska obdaništa, zdravstvene ustanove, rudnike i privatne firme

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona i dalje se komplikuje. U posljednja 24 sata covid infekcija je potvrđena kod 13 osoba. Potvrđeno je da je zaraza ušla i u dva tuzlanska vrtića, zdravstvene ustanove, rudnike, pa i privatne firme. Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno 70 slučajeva pozitivnih na koronavirus. Od 27. marta do danas ovdje je covidom zaraženo 158 osoba, tri su preminule.

Dvije odgajateljice i šestero djece zaraženi su koronavirusom u dva odjeljenja Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete u Tuzli. Zbog novonastale situacije danas je donesena odluka o privremenoj obustavi rada u svim vrtićima koji djeluju u okviru ove javne ustanove. Prema podacima iz epidemiološkog istraživanja odredit će se i eventualno druge osobe među zaposlenicima i djecom koja će biti testirana na koronavirus.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom kod korisnika usluga ove javne ustanove potvrđen je prije dva dana u vrtiću Kolibri koje se nalazi u naselju Stupine u Tuzli. Nedugo nakon toga testiranju su podvrgnuti mališani i dvije vaspitačice koji su bili u kontaktu sa prvozaraženim djetetom, a današnji rezultati analiza su pokazali da je SARS-CoV-2 potvrđen kod kod još petero djece te jedne vaspitačice. Nedugo nakon toga, pozitivan nalaz je stigao i za vaspitačicu u vrtiću Pčelica koje se nalazi u naselju Irac u Tuzli.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić danas je potvrdila da su pozitivni slučajevi na koronavirus potvrđeni među zaposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Domu zdravlja u Živinicama te ambulanti Dubrave. Kako je dalje navela, na SARS-CoV-2 pozitivni su i zaposlenici Rudnika mrkog uglja Banovići, Rudnika Đurđevik, Rudnika soli u Tuzli, Rudnika Kreka te Rudnika Šikulje. Lukavačka Cementara također se nalazi na listi kompanija sa pozitivnim slučajevima, kao i Elin motors u Živinicama. Ovime se situacija u Tuzlanskom kantonu dosta komplikuje. Inače, u Bosni i Hercegovini danas je 57 osoba novozaraženih koronavirusom, obzirom da je 39 osoba u FBiH pozitivno na COVID-19 a 18 novih slučajeva zabilježeno u entitetu Republika Srpska.