Polaganjem cvijeća herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata počelo obilježavanje Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja

Polaganjem cvijeća na ukopnim mjestima Hajrudina Mešića, Mehdina Hodžića i Nesiba Malkića odata je počast svim herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata. Na ovaj način započela je manifestacija obilježavanja 12. juna, Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja. Manifestacija se nastavlja i sutra kada je planirano polaganje cvijeća ratnim herojima na centralnim obilježjima na Slanoj banji i ispred MUPA-a TK. Na ovom području 488 osoba dobilo je najveća ratnja priznanja, a njih 352 odlikovani su zlatnim ljiljanom.

Autor: Dino Dropić

Iz godine u godinu Dan dodjele najvećih ratnih priznanja obilježavao se odavanjem počasti i polaganjem cvijeća herojima narodno-oslobodilačkog rata, održavanjem sportskih aktivnosti, kao i druženjem živih dobitnika najviših ratnih priznanja. Zbog pandemije koronavirusa, način obilježavanja je morao biti promijenjen.  Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, polaganjem cvijeća i obilaskom mjesta ukopa poginulih odata je počast herojima koji su svoj život dali za nezavisnost svoje domovine.

“ Mi smo manifestaciju danas počeli sa obilaskom mjesta ukopa naša tri heroja jer smo položil isvijeće i odali počast našim herojima i svim šehidima Bosne i Hercegovine. Sutrašnji dan planiramo da položimo cvijeće na centralnim obilježjima na slanoj banjii ispred MUP-a TK.  Oni su dali živote i  ovi živi koji su se borili za državu Bosnu i Hercegovinu, koju mladi sada žive. Veoma je značajno da se spominju ti dani, tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata i da nove generacije svojim učenjem, naukom brane i očuvaju ovu državu Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Edin H. Muhamedović predsjednik Saveza dodjele najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

Nesib Malkić, Hajrudin Mešić i Mehdin Hodžić dali su živote za svoju zemlju. O njima najviše govore njihova djela, ali i oni koji su ih poznavali.

 

“Hajrudin je legenda, posebno legenda s kojim je zadnjih desetak mjeseci i proširena teritorija i pokušaj deblokade Srerbenice sa 700 vojnika, a prošli bi sigurno. Ostavio je iza sebe još stotine heroja, ali nije bio nijedan kao Hajrudin. Mehdin Hodžić je bio heroj nad herojima. Organizovao je, ujedinio jedinice. Nije bilo nikakve organizacije, njegovim dolaskom sve je se to stabilizovalo za nekih desetak, petnaest dana”, rekao je Juso Jusić predsjednik saveza dodjele najvećih ratnih priznanja u općini  Sapna.

 Iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja  ističu kako je važno odati počast i prisjećati se svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Tako se šalje poruka da svi borci i šehidi, i njihova djela, nikada neće biti zaboravljeni.

Pročitajte...