Krenula treća Bh. povorka ponosa ulicama Sarajeva

Organizatori treće “Povorke ponosa” koja se ove godine održava pod sloganom “Otpor sa margine” napomenuli su danas da je mnogo priprema izvršeno kako bi se pripadnici LGBTI populacije mogli okupiti i prošetati ulicama Sarajeva.

Zbog povorke na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine mnoštvo je policijskih snaga, a kako je ranije najavljeno ovogodišnju Povorku ponosa osiguravat će 1.000 policajaca.

Razlozi za pojačane mjere sigurnosti jer su nerijetko pripadnici LGBTI populacije, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, često žrtve nasilja.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a planirano kretanje povorke je kroz ulicu Koševo, glavnu sarajevsku ulicu Maršala Tita, dok je krajnja tačka Trg BiH.

Organizatori kažu da je u proteklih godinu dana izrađen Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba za koji kažu da je važan dokument kojim su propisani niz strateških ciljeva koji bi trebali unaprijediti kvalitet života tih osoba u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačka aktivistica za ljudska prava i članica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa Lejla Huremović kaže da brojni ljudi koji su željeli dati im podršku nisu došli imajući u vidu pandemiju koronavirusa i ograničenja uspostavljena za sprečavanje širenja virusa.

– Istraživanja su pokazala da se u BiH u velikoj mjeri krše prava, a svaka treća LGBT osoba doživjela je neku od vrsta nasilja i uznemiravanja, dok je svaka druga osoba doživjela diskiminaciju na poslu, u školi, kao i u porodici jer postoji mnogo nerazumijevanja – napomenula je Huremović.

Objasnila je da društvo u kojem žive ne može upoznati tu populaciju jer nemaju priliku da razbijaju predrasude, a upravo to je jedan od razloga zbog kojih se i organiziraju povorke ponosa jer LGBTI osobe ne mogu svakodnevno biti vidljive zbog straha od nasilja.

– Zato danas izlazimo na ulice kako bismo poslali jasnu poruku društvu da nasilje nije način i da je vrijeme da se okrenemo drugim vrijednostima te da ljubav pobijedi mržnju – zaključila je Huremović.

Prva bh. Povorka ponosa u Sarajevu održana je pod sloganom “Ima izać” 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata.

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. augusta 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva povorka ponosa u svijetu organizirana je u New Yorku, 1970. godine 28. juna na godišnjicu i u čast Stonewallske pobune. Ovaj događaj je jedna od historijskih prekretnica u borbi za prava LGBT osoba.

Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove s kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice: lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe.

Prva povorka ponosa u Evropi organizirana je 29. aprila 1972. godine u Berlinu. Odmah naredne godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve ove povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva.

Povorke ponosa su uvijek nosile snažne poruke koje su skretale pažnju na pitanja homofobije, nasilja na LGBTI osobama, uvođenja i provođenja zabrane diskriminacije nad LGBTI osobama.

FENA/RTVTK

Pročitajte...