Unazad godinu , porasle su cijene mnogih životnih namirnica

Unazad godinu , porasle su cijene mnogih životnih namirnica i ostalih roba koje građani masovno kupuju, što je udar na životni standard velikog broja porodica. Činjenica je da se gotovo svakodnevno suočavamo sa skokom cijena proizvoda, što je posebno izraženo posljednjih mjeseci. Jestivo ulje je trenutno skuplje od litre goriva.

Najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju kako je jestivo ulje u ovoj godini u Federaciji poskupjelo za više od 30 posto, da je evidentno poskupljenje pilećeg mesa, voća i povrća. Istovremeno, penzije i plaće su na istom nivou. Minimalna plaća u FBiH još je 406 KM, kao i 2016. godine. Pandemija koronavirusa promijenila je sve, pa i cijene voća i povrća na tržnicama gdje se građani svakodnevno mogu uvjeriti u drastičan porast cijena. Očekivano, najviše su pogođeni penzioneri. Većini njih penzija uskoro neće biti dovoljna ni da se prehrane.

5%  povišice bi im kako kažu dobro došlo da kupe ono osnovno za život. Prema podacima sa kojima Federalni zavod za statistiku raspolaže, u prvih šest mjeseci 2021. godine najveći rast cijena imali su proizvodi u odjeljku “prijevoz” 6,5 posto, a u oviru tog odjeljka cijene pogonskih goriva i maziva su imale rast 11,7 posto. Proizvodi koji se ubrajaju u odjeljak “hrana i bezalkoholna pića” u prosjeku su skuplji za 3,2 posto. U grupi “hrana” cijene su, u prosjeku, porasle za 3,5 posto. U okviru ove grupe, cijena jestivog ulja je porasla za 30,1 posto, pilećeg mesa 13,0 posto, voća, u prosjeku, za 10,4 posto i povrća za 5,0 posto. Navode kako je zabilježen i rast cijena duhana u ovoj godini za 2,4 posto, dok kod ostalih proizvoda koji se koriste za ličnu potrošnju nije bilo značajnije promjene cijena.