KUCZ TK: Svečanom akademijom bilježen Dan civilne zaštite

„Civilna zaštita zaslužuje mnogo bolje mjesto u društvu. Njeno jačanje bi trebao biti prioritet, ali i izmjena Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća“, naglašeno je na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 1.marta Dana civilne zaštite, u organizaciji Kantonalne uprave CZ TK.
“Znamo čime se bavi i šta treba da radi Civilna zaštita.Imamo Zakon na osnovu kojeg radimo. Međutim ono što se dešava, ne samo u BiH, je zaobilaženje zakonskih odredbi. Vjerovatno je razlog materijalnih izdataka, al ja uvijek kažem novac nije bitan, treba spasiti čovjeka”, istakao je v.d. direktor KUCZ TK, Zoran Jovanović.
Svi koji čine sistem potpuno su svjesni značaja civilne zaštite kao organizacije koju treba staviti u prioritet institucija vlasti na svim nivoima, kazao je premijer TK, Denijal Tulumović.
“Ono što je Vlada TK prepopznala kao svoj cilj je da ima jako puno sredstava koja ne mogu da se utroše preventivno,nego se samo troše na sanaciju šteta, te smo prema Federsalnoj Vladi uputili inicijativu za izmjenu zakona o raspodjeli sredstava. Složićete se da je puno bolje uložiti 5 maraka u prevenciju nego jednu marku u sanaciju nečega što su prirodne nepogode na našem prostoru učinile”, izjavio je premijer Tk, Denijal Tulumović.
Istaknutim pojedincima dodijeljene su značke Civilne zaštite, pismena priznanja i zahvalnice, te pohvale zaslužnim građanima, pojedincima i organizacijama u sistemu zaštite i spašavanja. Posebna zahvalnost iskazana je predsjedniku Skupštine i premijeru TK , poslanicima u Skupštini i Vladi, predstavnicima OS BiH, predstavnicima opštinskih i gradskih službi CZ. Upriličena je i prezentacija službi koje djeluju u sastavu KU CZ TK, bez kojih , kako je istaknuto ovom prilikom, ne bi mogli u potpunosti odgovoriti zadatku. Među njima su Zavod za javno zdravstvo TK, Crveni križ Tuzlanskog kantona, Ronilački klub „Vidara“ iz Gradačca i Vatrogasna jedinica Srebrenik.

Pročitajte...