Lajčak: Razmjena teritorija ne vodi stabilnosti

Uvjeren sam da izmjena teritorija, promjena granica prema etničkom principu, ne može voditi ka stabilnosti. Naprotiv, postat će izvor nestabilnosti, možda ne samo u regionu zapadnog Balkana, izjavio je za Dnevni avaz nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

– Mišljenja sam da je takva izmjena teritorija, odnosno promjena granica, suprotna načelima na kojima počiva EU: poštivanje i zaštita ljudskih prava, uključujući prava pripadnika nacionalnih manjina, znači i suprotno duhu samog procesa integracija i interesiranju za članstvo u EU – stav je Miroslava Lajčaka, nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH i aktuelnog ministra vanjskih poslova Slovačke.

On je netom završio mandat predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i vratio se u Bratislavu na poziciju šefa diplomatije. U razgovoru za „Dnevni avaz” Lajčak je odgovorio na pitanje o pregovorima između Beograda i Prištine u kojima se vrlo ozbiljno analiziraju mogućnosti prekrajanja granica Balkana po etničkom principu.

Lajčak upozorava i da je razmatranje moguće izmjene teritorija, odnosno promjene granica između Beograda i Prištine, komplicirana i veoma osjetljiva tema koja utječe ne samo na Srbiju i Kosovo nego i na cijeli region zapadnog Balkana.

– Crtanje granica po etničkim linijama-kriterijima izaziva sumnje hoće li entitet ili država poštovati ova prava u onoj mjeri u kojoj je potrebno. Ovakva izmjena granica i tako ne bi dovela do stvaranja etnički čistih teritorija, stoga se time “etnička” napetost neće eliminirati. Također je moguće očekivati preseljavanje stanovništva. “Etničke” napetosti ili probleme potrebno je rješavati na drugačiji način, uzimajući u obzir i iskustva iz nedavne evropske historije – smatra Lajčak.

– Pozivamo obje strane da nastave postizati dogovore i na terenu ih implementirati. Također, potičemo obje strane da postignu kompleksan, pravno obavezujući sporazum o uređenju odnosa i njihovoj normalizaciji – zaključuje Lajčak u razgovoru za „Dnevni avaz”.

(RTVTK/FENA) F.F.