Ljetna vremenska prognoza BiH

Iz Federalnog hidrometerološkog zavoda najavljuju više temperature zraka tokom ljetnog perioda. Prema riječima Dženana Zuluma, očekuje nas ljeto sa veoma visokim temperaturama.

Prema prognostičkim materijalima za nadolazeću sezonu ljeto 2020. godine koja obuhvata period od 1.juna do 31.augusta na prostoru BiH trebala bi da bude toplije, znatno toplije u odnosu na prosječnu tempereaturu u periodu od 1981-2010. za taj period. Prosječna temperatura na području Tuzla iznosi 19.5 C, najveća ostupanje prema sadašnjim pokazateljima očekuje se u 7.mjesecu dok odstupanje u junu i augustu bi trebala ipak nešto manje da bude.

Pored toplotnih talasa očekuju nas i prodori svježeg zraka. Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeroločkog zavoda, ukupna količina padavina u odnosu na prethodnu godinu bit će znatno manja.

Nadolazeće ljeto ipak bi trebalo da bude nešto toplije, naravno kada govorimo o svemu tome ne znači da u ovom ljetnom periodu koji je ispred nas neće biti hladnijih perioda, uzrokovani prozorom hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta. Što se tiče broja velikih dana to su oni dani gdje maksimalna
temperatura iznad 30 stepeni odprilike očekujemo na području Tuzle za nekih 40 dana, prognoze padavina za ovo isto razdoblje pokazuju da bi količine padavina trebale da budu znatno manje u odnosu na godišnji prosjek.
Iako se prognozira manja količina padavina tokom ljeta, mogući su i kraći periodi sa izraženijim pljuskovima praćenim grmljevinom i gradom. Iz federalnog hidrometerološkog zavaoda navode da je količina padavina znatno manja u odnosu na proteklih osam godina.

Pročitajte...